Като прочетох вчера из Нета, че една американка поради липса на плодове в килера и изобилие на бира, си направила конфитюр от бира, че и бизнес от това - продавала по 3000 бурканчета седмично с цена 4,50 (???? !!!!) паунда за бройка, направо изумях.
Идеята ми хареса - аромата на хмел и сладко, е нещо нещо невероятно.
И изобщо не се замислих повече - грабнах първото попаднало в ръцете ми кенче бира, чаша захар и пакета с пектин и се подхванах с направата.
Идеята ми хареса - аромата на хмел и сладко, е нещо нещо невероятно.
И изобщо не се замислих повече - грабнах първото попаднало в ръцете ми кенче бира, чаша захар и пакета с пектин и се подхванах с направата.
Експеримент първи:
Отдавна правя сладка и други подобни единствено в мултитенджерата (демек кукъра), че идва много удобна за тази цел. Изсипах бирата, включих на програмата "готвене/яхния" - с продължителност е 30 минути и като взе да се пени, сложих и чашата захар. Разбърквах няколко пъти и се сетих, че съм забравил да сложа пектина. И без да се замисля започнах да сипвам направо от пакета. Точно 3 сек. ми бяха необходими, за да осъзнах в какъв филм се вкарах - всичко стана на бучки....
И се захвана едно прецеждане, бъркане и докато не пуснах пасатора в тенджерата, нещата не се оправиха.
Да, ама вместо да стане каквото очаквах, стана нещо като мармалад.
Вижда се много добре на снимката.
Страхотно върху филийката с масло.
Върху палачинката се размаза като мед.
И много бързо бъде омахан с палачинките.
Невероятно вкусно и по-скоро дъхащо на плодове с много слаб привкус на бира. Чак тогава се сетих да видя кенчето от бирата - оказа се слаба бира с лимон и някакъв горски плод.
Хареса се, но не беше каквото си представях.
и затова последва:
Експеримент втори:
Тука вече се подходи "по-професионално" - всичко се замерва и заснима.
Изходните продукти са същите: 1 кен бира от 0,5 л, но силна "Астика", 1 ч.ч. захар (без малко) и 1 ч.л. пектин и 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Като се насипе половин чаша захар, се слага пектина, разбърква се със захарта и се добавя останалата захар.
Бирата се сипва в купата на мултито и се включва на програма "готвене/яхния" за 30 мин.
Може и в тенджера, но трябва да е доста голяма, защото доста кипва - ще се види.
Когато бирата заври, се слага захарта (с пектина) и се разбърква малко.
Някъде около 20-тата минута сместта направо е тръгнала "да ни търси" - всичко е на пяна и е стигнало почти до ръба на купата. От този момент на- татък, трябва да се бърка почни непрекъснато.
В това време и програмата приключва 30-те минути.
Отново включваме на същата програма, но варенето и бъркането продължават не повече от 10 минути. Усеща се по бъркалката - по-трудно се бърка и като я вдигнеш, не се стича по нея. Слага се и лимонтузуто.
Изключва се след 2-3 минути и се оставя за няколко минути да изстине. От пяна става течно със съвсем малко пяна, която се отделя с решетъчна лъжица.
Пресипва се през цедка в буркан, който се затваря и обръща върху капачката си.
Разбира се, оставя се и малко за окусване в купичка.
Невероятно вкусно.
Прилича на гъст мед и затова "БИРЕН МЕД" с лек дъх на хмел, сладък и ароматен.
Става за филийка, за палачинки, за глазиране на печено месо и т.н. и т.н.
Подходящ е и за деца - алкохолът е изпарен изцяло, а има само лек бирен аромат...
Пък и децата обичат, кой знае защо, бирата.
Страхотен е ...
Просто нямам думи.
П.П. 13.09.2015 год.
Преди кратката почивка на морето пак направих същото, но този път беше с друг вид бира. Затворих буркана обърнах го и го оставих в шкафа. Днес случайно попаднах на него - оказа се, че се е желирал напълно - направо с нож да го режеш.
Предполагам, че след като престои повече, заради пектина в него, се желира яко...
П.П. 13.09.2015 год.
Преди кратката почивка на морето пак направих същото, но този път беше с друг вид бира. Затворих буркана обърнах го и го оставих в шкафа. Днес случайно попаднах на него - оказа се, че се е желирал напълно - направо с нож да го режеш.
Предполагам, че след като престои повече, заради пектина в него, се желира яко...
Няма коментари:
Публикуване на коментар