събота, 1 август 2015 г.

Пуешки кюфтета или кюфтета от пуешко


Ами да започнем от там, че пуешкото е изключително полезно като месо, че е по-вкусно от бройлерите-пилета по дюкянската мрежа и т.н. Сетне да продължим с това, че има страшно много ястия, които могат да се приготвят с пуешко. 
По дюкяните основно продават пуешки бут (цял и тук таме пържола), доста по-рядко гърди (основно като пържола), продават се и крила и маншон. Само че пуешка кайма и дроб (както в други държави) при нас не съм виждал.
А за кюфтета е необходима кайма, която няма начин - ще трябва да си я приготвим:


Купих 3,1 кг пуешки маншон, който се изчиства добре и се измива при необходимост.
















С остър нож се обезкостяват.















След 30-а минути вече са налични 2,3 кг месо и 10-а кокълчета, по които има малко месо и др.п. и които кокълчета заминават в купата на мултито заедно с един дафинов лист, 1 глава лук, 1 гл. чесън, 1-2 моркова, зърна черен пипер и бахар и малко сол - да се варят на програма "варене" поне 1,5 часа.
И ще имаме един перфектен бульон...




С месомелачката, на едра решетка, месото се смила и го слагаме в голяма съдина, в която да е удобно месенето.
По желание, кожичките могат да се изрежат и да отидат в бульона, но е по-добре да са в каймата - поне да й дадат малко мазнинка - иначе ще стане съвсем сухо.
Пак по желание, може да се смели и някакво количество свинско от плешката и да се добави...
След като месото е смляно, идва един много важен момент - леко овкусяване, оставяне каймата да съзрее и да се ползва по предназначение... На цялото това количество (2,3 кг) се слага 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 ч.л. черен пипер и 1/2  ч.л. смлян кимион. От една стандартна формичка за лед се вади леда (220 гр.) и в процеса на месенето се добавят по 2-3 кубчета и се меси докато всичкия лед се абсорбира. Може да се добави дори и още малко - поне 100-а грама. 
Така омесената кайма се прибира на хладно - поне за 24 часа, но и по-малко му стигат. За това време месото поема подправките, "узрява". Отново се премесва, разпределя се в надписани пакетчета и във фризера.
Е, ама щях да правя кюфтета: 
Отделя се необходимото количество кайма - отделих 700 грама, които разделих на две части (в името на експеримента): все пак реших да направя два вида.
В първата добавих 1 настъргана главичка лук, добавих още черен пипер, 1/2 ч.л. риган, накиснатата и изцедена среда на 2 филийки хляб и омесих.
Във втората настъргах на най-ситното един голям картоф (оцеден от сока), добавих 1/4 ч.л. индийско орехче, малко черен пипер и кимион.


 Следва оформянето на кюфтета (по познатия начин с кутийката от дом. пюре, за да еднакви)...
Леко се намазнява дъното на тавичка, в която се нареждат кюфтета и хоп във фурната на 200 С. След 20-25 мин. се вади тавичката и се обръщат на другата страна и се допичат до готовност.
На първите два реда са тези с картофа, а отзаде - тези с добавения хляб.

Невероятно вкусни и леки кюфтета.
 Могат да се пекат и на скарата, но в тази жега - във фурната беше по-лесно.

И си носят на бялото винце или студената биричка (който я пие).

П.П. За цената няма какво да говорим - 3 кг пуешко - 8,50 лв, подправки - 0,50 лв, доста (ама не много) работа и 2,5 кг идеална здравословна кайма.
И от остатъчния продукт - поне 1,5 л страхотен бульон и още 150-200 гр. сварено месо. 
(от това пък направих ризото с пуешко).






П.П. лично аз бих предпочел варианта - 50:50 пуешко и свинско от плешката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар