Един безумно лесен десерт от кайсии, който наведнъж бе изпълнен в два варианта:
За две порцийки по 4 десертчета са необходими около 500 грама кайсии, 2-3 с.л. кафява захар, 1 ванилия, шепичка сушени червени боровинки и малко усилия, за да се получи.
първи вариант: сорбе от кайсии
втори вариант: желиран крем кайсии
Кайсиите се измиват и почистват. В съдинка се слага бучка масло и захарта и хоп върху загретия котлон, колкото да започне захарта леко да се карамелизира. Долива се 1 ч.ч. вода и ванилията и се вари до пълното разтапяне на захарта. В така подготвения "сироп" се пущат кайсиите и се изчаква да се поохлади малко.
После се пасира до хомогенна маса.
Половината от сместа се прехвърля в кутия и заминава във фризера като от време на време се разбърква.
След няколко часа сорбето от кайсии е готово, т.е. десерт № 1 е приготвен.
Сега и десерт № 2:
1/2 пакетче желатин се разтваря, загрява и смесва с останалата смес, която се разпределя във формички и във всяка формичка се пущат по няколко сушени червени боровинки. След престой в хладилника и десерт № 2 е готов.
1/2 пакетче желатин се разтваря, загрява и смесва с останалата смес, която се разпределя във формички и във всяка формичка се пущат по няколко сушени червени боровинки. След престой в хладилника и десерт № 2 е готов.
Няма коментари:
Публикуване на коментар