вторник, 18 август 2015 г.

Тиквички и брюкселско зеле на фурна

Една простичко и лесно лятно ястие, за което са ни необходими две тиквички, 0,4 кг замразено брюкселско зеле, 1-2 глави лук, 4-5 скилидки чесън (носи и повече), 1-2 настъргани домата; 4 яйца, кофичка кисело мляко (за предпочитане е готварска сметана, но у нас не се тачи много); 1 с.л. брашно; 100-а грама кашкавал; сол и черен пипер на вкус и 1 ч.л. риган.
Лукът и чесъна се наситняват, тиквичката се нарязва на кубчета, а брюкселското зеле - на половинка.
В тигана се загряват 2 с.л. мазнина и последователно се пущат чесъна, лука, кубчетата тиквички и брюкселско зеле. Добавят се и настърганите домати, както и малко сол, черен пипер и ригана. Задушава се 5-6 минути - до полуготовност.

Така приготвената смес се изсипва в тавичка за печене с размери 25х25.
Кашкавала се нарязва на малки кубчета, а другата тиквичка - на много тънки кръгчета.
В тавичката със сместа редим резенчетата тиквичка (полуизправени) и ръсим кубчетата кашкавал.
 За разкош, може да се посипе тук таме с чери доматчетата.
Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното, добавя се малко сол и черен пипер - също и друга подправка (по желание) и се изливат в тавичката.
(малка хитринка - в тази смес може да се добави 1/2 к.л. сода).










  
Пече се в предварително загрята фурна на 180 С до хубаво зачервяване (около 40 мин. - но зависи).
 Сервира се с доматена салата.
 Невероятно вкусно и бюджетно ястие- достатъчно за 4-5 порции.
 От зор да излезе на цена 5 лв
(1 лв, кашкавал, 0,80 лв яйца, 0,80 лв кис.мляко; 1,20 лв бр.зеле; и всичко друго 1,20  лв).
П.П. Оказа се, че изстинало ястието е още по-вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар