неделя, 7 април 2019 г.

Млечен десерт с елда, ориз и фиде


 Не си падам по десертите, освен по млякото с ориз във всичките му варианти.
 Този път заложих на един странен на вид десерт - с елда, ориз и ситно фиде, който се прави на принципа на млякото с ориз. Е има си и някои особености, които ще споделя:
Необходими са: равни количества елда, ориз и фиде. Примерно, общо 1 ч.ч.
Елдата се измива много добре и оставя да се накисне за малко в хладка вода.
След това оризът и елдата се слагат в тенджера с около 2 или 2 1/2 ч.ч. и се изчаква водата да заври. Елдата пуща един такъв особен леко кафяв цвят  и с лек непривичен за нас аромат. Затова тази вода се изхвърля през цедка като пак се измиват и отново се връщат в тенджерата за варене с около 2 ч.ч. вода. Вари се на бавен огън и когато водата се поеме, се наливат около 2 или 2 1/2 ч.ч. прясно мляко. Слага се и фидето (то просто увира много бързо в сравнение с другите).
На това количество се слага 1/2 ч.ч. захар. Захарта е на вкус и може да се сложи доста повече. Изчаква се добре да се свари. Не бива да се забравя, че и трябва да се бърка. Нищо че се вари на средна сила на котлона.
Разсипва се по купичките и може да се наръси с канела.
Другият вариант е да се сложи малко повече мляко - около 3 ч.ч. В купичка да се разбият 1 ч.л. с връх царевично нишесте и едно яйце заедно с малко прясно мляко или вода и да се добавят към сместа. (както е на снимката).
Става един невероятен крем и може да се вари до сгъстяване или пък да се прехвърли в купички и да се дозапече на водна баня във фурната- до готовност.
И в двата варианта става страхотно на вкус.
Как ще се сервира и дали ще се добави ванилия или канела или плодове е въпрос на въображение и желание. Може да се посипе с кафява захар и с горелката да се направи карамелен слой.
Варианти много. Важното е, че е невероятно вкусно и за мене е по-вкусно от обикновеното мляко с ориз.
Правете смело и се наслаждавайте на един наистина вкусен десерт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар