петък, 31 януари 2025 г.

ПАТИЦА НА СКАРА

 

    Всички се прехластват по патица по пекински. Е, аз не съм правил такава и май няма да пробвам...
    За сметка на това пека много лесна патица на скара.
    Нашенски патици са много кът, но за сметка на това н някои вериги пущат унгарнски и когато са на прИмация да много атрактивни за готвене.
    Та купуваме една Патка на прИмоция около 2,5 кила, задължително няколко вида картофи, включително и сладък и не пропущаме поне 2-3 глави червено цвекло.
    Пазарът приключва с няколко ябълки, портокал, мандарина и поне един лимон.
    Сетне е просто като света: патката се осолява с любимата гурме сол отвън и отвътре; С винимум усилия и бед особено напрягане под кожата та патока  масло смесено със същата сол.
    От там нататък е лесно: правим монтажа - във фурната на втората решетка отдолу нагоре се слага паточето.
    Под него самата тава плоска от комплекта на фурната - добре омазнена и напълнена с обеленете и нарязани кореноплодни, в добавка на и едно две морковчета. Добре осолени и овсусени със смлян розмарин.    
Пече се на вентилатор на 170С за около час - зависи, но докато получи патокът хубава хрупкава коричка.
Съвсем простичко, елементарно за изпълнение и печене ...






Дзвернски печена патица.
Невероятно вкусни кореноплодни - с мазнотийката от патока.






Толкова е лесно за изпълнение, че няма накъде....







От каквото артиса, правим патешка супичка, но това е друга тема---
Пробвайте и няма да съжалите.
НАЗДРАВЕ!


Няма коментари:

Публикуване на коментар