петък, 31 януари 2025 г.

ПАТИЦА НА СКАРА

 

    Всички се прехласват по патица по пекински. Е, аз не съм правил такава и май няма да пробвам...
    За сметка на това пека много лесна патица на скара.
    Нашенски патици са много кът, но за сметка на това в някои вериги пущат унгарски и когато са на прИмация са много атрактивни.
    Та купуваме една Патка на прИмоция около 2,5 кила, задължително няколко вида картофи, включително и сладък и не пропущаме поне 2-3 глави червено цвекло.
    Пазарът приключва с няколко ябълки, портокал, мандарина и поне един лимон.
    Сетне е просто като света: патката се осолява с любимата гурме сол отвън и отвътре; С минимум усилия и без особено напрягане под кожата на патока се напъхва масло смесено със същата сол.
    От там нататък е лесно: правим монтажа - във фурната на втората решетка отдолу нагоре се слага паточето.
    Под него - плоската тава от комплекта на фурната - добре омазнена и напълнена с обелените и нарязани кореноплодни, в добавка на и едно две морковчета. Добре осолени и овсусени със смлян розмарин.    
Пече се на вентилатор на 170С за около час - зависи, но докато получи патокът хубава хрупкава коричка.
Съвсем простичко, елементарно за изпълнение и печене ...






Дзвернски вкусна печена патица.
Невероятно вкусни кореноплодни - с мазнотийката от патока, както и вкусни цитруси от плънката.



Толкова е лесно за изпълнение, че няма накъде....

П.П. Има още един начин на направия - патицата се срязва през средата, разпъва се като пеперуда и се нанизва на дървен шиш.
Така става дори и по бързо и е по-лесна за овкусяване.
Недостатъкът е, че в този случай няма плънка.
Затова си предпочитам описания вариант.

От каквото артиса, правим патешка супичка, но това е друга тема---
Пробвайте и няма да съжалите.
НАЗДРАВЕ!


4 коментара:

  1. Аз винаги си купувам патица на примоция. Ще пробвам и вашата рецепта. Заинтригува ме.

    ОтговорИзтриване