четвъртък, 10 септември 2020 г.

ДОМАШЕН ПАСТЕТ от свински черен дроб

 


    В блога ми има доста рецепти за домашни пастети и то от най-различни продукти. Някои от тях са съм заимствал и интерпретирал, други са изцяло моя измишльотина. Само че точно за този вариант съм "вдъхновен" от едно клипче на Сталик Ханкишиев - има невероятни попадения и много интересни интерпретации ... Не знам защо, но ми се беше позагубил и с голям кеф изгледах филмчето как прави пастет от пилешки дроб (по рзбираеми причини). Тъй като не съм фен на пилешкото, реших да интерпретирам неговата рецепта със свински дроб ... - какво кощунство,а ?
Тъй като все пак списвам блог и давам някакви идеи, от които някай може да се излъже да пробва, редуцирах всичко до 1 кг свински дроб. Освен дроба, са необходими 8 скилидки чесън, 200 грама лук (демек две глави); 200 грама гъша мас; 1 ч.л. черен пипер; 1 с.л. сол; 1/2 ч.л. индийско орехче; 100 грама масло. Изпълнението е направо елементарно. В дълбок тиган се загрява гъшата мас и в нея се пущат обелените и ситно нарязани чесън и лук като се оставят да се задушават в нея. В това време дробът се нарязва и почиства и изкисва в чиста вода. Когато лукът и чесънът омекнат, се добавя нарязаният дроб и подправките.
Де факто се осъществява един процес на "сваряване" на дроба едновременно с мазнината и лука и подправките. Това отнема не повече от 10-а минути - че и даже по-малко - 6-7, колкото дробът да побелее и промени цвета си... В никакъв случай не трябва да запържва или препържва ...
Е те тука, показах магарията си :) - половината от сместа отделих в една купа, а в другата турнах едно бурканче 300 грама патешко консервирано и поварих още 5-6 минути. След това двете консистенции поотделно смелх без голямо престараване в блендера. Всяка чест размесих с по 50 грама масло и ги турнах в тавичка една до друга и след това във фурната на 140С на водна баня в голяма тава с вода - за около 45 минути докато достигне 86С във вътрешността.                           След охлаждането, една част бе напълнена в бурканче за бърза консумация, а останалата напълнена със шприца в колагенови черва в зависимост от вида и турната във фризера за последваща консумация ...                                 Ако трябва да съм честен, това с патешкото повече ни хареса, не че другото беше зле - напротив - дзверски вкусно, но се усещаше повече мънинко вкусът на черния дроб ...
    Пробвайте и се насладете на един истински пастет, направен направо по оригинален начин ... 
    НАЗДРАВЕ!

5 коментара:

  1. Пробвах я рецептата но малко я промених и всички я харесаха. На 1 кг. дроб изкиснат в прясно мляко добавих 600гр. свински пушени бузи, а заедно с кромида добавих и 150гр. манатарка. Готвих го в тигана повечко време като добавих и 100 мл. Бяло вино. След като се изпари течността фламбирах с 50мл. хубав коняк. Последва смилане до пухкава каша в блендера. Готовата смес я разпределих в тарелки и вакуумирах в пликове които замразих. Следващият път ще добавя и малко крачета и уши заради колагена, надявам се да стане още по-хубав. Благодаря за рецептата :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Й направена си чудеса поздравления

    ОтговорИзтриване
  3. И аз днес пробвах рецептичката, стана чудесен пастет, благодаря❤️❤️❤️! Както винаги твоите рецептички са превъзходни!!!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз ще го пробвам, но с месце! Харесвам почти всичко, което публикувате. В момента правя свински бузи по ваша рецепта. Весели празници! Бъдете здрав!

    ОтговорИзтриване