понеделник, 7 септември 2020 г.

Лесни ПИТКИ за сандвичи

 


    За себе си мога да кажа, че тези питки се замесват максимум за пет минути, сетне се пекат за около 25 минути и като резултат питки с твърда хрупкава коричка и мека вътрешност.
    Като се замисля то няма и какво толкова да се обяснява: за 6-8 броя са необходими едно яйце, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар; 6 с.л. кисело мляко; 8 с.л. лъжици с връх брашно и 1 ч.л. бакпулвер, както и 2-3 с.л. олио. Брашното е малко относително, но ще обясня ...
    Първо, фурната се включва на 200С да загрява.
    В това време яйцето се разбива с киселото мляко, олиото,  солта и захарта с вилица; Слагат се и 4-5 с.л. от брашното с добавка на бакпулвера. Разбърква се с вилицата докато се получи доста гъста каша и се добавя останалато брашно. На бърза ръка, буквално с няколко движения се омесва както си е в купата. Получава се доста меко тесто, което се меси с намазнени ръце.
    Тавичката се застила с хартия за печене и от тестото се късат топчета с големината на безизболна топка - около 60-70 грама, които на ръка се оформят като леко продълговати ръгби топки. С остър нож се цепват по средата и намазват с четката с вода (може и с разбито яйце).
Тавичката се пъха във фурната и се пече за около 20-25 мин. до хубаво зачервяване отгоре.                            Като се извадят от фурната се напръсват с ръка с малко водичка и закриват с кърпа.                        Получават се питки с хрупкава коричка отвън и мека вътрешност. Могат да се разнат на две и да се нъплят с желана плънка. В интерес на истината издържат няколко дни без да изсъхнат.                    Лично аз си ги поднесах в къщи с домашен пастет от свински черен дроб, който се оказа дзверска вкуснотия.
    Не казвам НАЗДРАВЕ,защото това си е закуска, а не за мезе ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар