събота, 5 септември 2020 г.

Лесна "МУСАКА" ОТ ПАТЛАДЖАНИ

 


    Чувал съм, че в съседна Турция казвали - ако един готвач не знае поне 200 рецепти с патладжан, значи нищо не знае... Не мога да кажа дали е вярно, но ястията с патладжан са наистина неизброими и най-важното в почти всички варианти неустоимо вкусни.
Искам да споделя един много лесен вариант за приготвяне на "мусака" от патладжан (не знам как иначе да го норека това ястие), която се подготвя буквално за 10-а минути и сетне само търпеливо се изчаква да се изпече. Най-важното е, че няма пържене, няма излишна мазнина и ястието е направо диетично. За йенска тава (25х25х6) и за 6 порции са необходими три средно големи патладжана,3-4 скилидки чесън, 1-2 средни глави лук, около 400 грама кайма, 2-3 домата (в случая 10-а черита нарязани на половинки), малко подправки и малко търпение...                                        Чесънът и лукът се почистват и нарязват на сравнително ситно. Слагат се в голяма купа. Патладжаните се измиват, обелват на "зебра" и нарязват на кубчета 1х1 или 1,5х1,5 см и се добавят при лука. Черитата се нарязват на половинки (ако на домати - обелени и на кубчета). 
В това време фурната се включва да загрява на 200С. В купата всички зеленчуци се омесват добре, каймата се накъсва на ситни парчета и се добавя при тях. Слагат се една-две с.л. царевично брашно, 1 ч.ч. вода; 2-3 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус; Всичко се омесва добре и прехвърля в тавичката за печене и във фурната. Когато зеленчуците се запекат до покафеняване (след около 20-а мин.), се разбъркват добре и оново се връщат за дозапичане във фурната.  Всичко се опиа добре и започва да се сгъстява... Е те тука душА юнашка не издържа и турна отгоре три сурови домашни наденички ... И те да се пуснат мазнотийката и да се позапекат ...
Много неугледна снимка се получи (чак ме е срам да я покажа), но за сметка на ароматът от фурната е непредаваем ... Пече се до зачервяване на наденичките. Е, вместо наденички, може и да се направи заливка отгоре с кисело мляко, яйца и идея брашънце ... Въпрос на вкус - заложих на наденичките и без това "страдаха" самотно във фризера.                           Бедна ми е фантазията да обясня каква невероятн вкуснотия  се получи. Сочно, ароматно и безумно лесно - без пъжене и без излишни мазнотии. Направо на 100% диетично ....

2 коментара:

  1. Ей, такава мързелива рецепта търсех. Принципно си я бях вече представил по този начин, но друго си е като се прочете. Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. когато готвя, все гледам да е по най-лесния начин

    ОтговорИзтриване