вторник, 1 септември 2020 г.

СУПЕР КРЕХКИ СВИНСКИ РЕБРА В ЙЕНСКА ТЕНДЖЕРА

 


    Вече доста рецепти (по-скоро начини на направия) има в блога ми и рядко съм се самопохвал, но точно с тези свински ребърца, печени в йенска тенджера на фурна, обрах всички овации, включително и се самопотупах по рамото и наградих с чашка две бърбън.
В интерес на истината то и рецепта си няма. На снимката е едно голямо парче свински ребра (гърди) с тегло точно кило. И да си призная още от сега, не стигна на четирима човека - така безмилостно се омете. В чашка се сипват около 200 мл кока кола и в нея се разтопяват 25 грама от моята овкусена сол. Цялото количество се шприцова вътре в месото. Това е най -добре  да се направи в йенската тавичка, в която ще се пече, тъй като част от течността излиза навън. Затваря се с капака и нека да си постои в хладилника поне 3-4 часа. Преди печенето се поръсва с малко червен пипер и съвсем леко се намазва с 1 с.л. мед разтворен в част от течността в тавичката. Могат и да се капнат 1-2 с.л. зехтин или олио върху месото.
Печенето продължава точно 2 и половина часа на 150С без вентилатор. Това време е напълно достатъчно за кило ребра. След това капакът се маха, поливат се с малко от соса в тавата, отново се намазват с лъжичка мед и дозапичат за максимум 10-а минути на 170С с вентилатор.  В тавичката има достатъчно отделен сос от печенето, който може да сгъсти с малко масло и при желание с ч.л. царевично нишесте.
Изчаква се 10-а минути ребрата да поистинат и се нарязват с остър нож. Поднасят се залети със соса и при желание със салата домати или кортофена салата с домашна майонеза. Нож определено не е необходим, месото само си се топи, невероятно крехко и сочно. За вкуса може да не се съмнявате - дзверска вкуснотия. В това лятно време си върви идеално с добре изстудено питие. Пробвайте и няма да съжалите. Ако няма шприц, не е страшно - ребрата просто са заливат с кока колата и се обръщат в нея няколко пъти докато са си в тавата.                                                                        Ако престои поне 24 часа, става още по уникално крехко. Осмелете се и пробвайте, не е трудно, отнема 10-а минути за подготовка и сетне малко търпение при печенето. И да не пропусна НАЗДРАВЕ!





Няма коментари:

Публикуване на коментар