четвъртък, 24 септември 2020 г.

Пюре от картофи и целина

 


    За това пюре, което е невероятна гарнитура към всякакви печени меса, кюфтета  и др.п. направо нямам какво да пиша, но все пак ще го споделя ..., защото си струва да се направи и то неведнъж.
    Количествата са напълно ориентировъчни - но съотношението трябва да е горе долу 3:1 картофи към целина, т.е. 1 кг картофи и приблизително 300-350 грама глава целина.
Картофите и целината се обелват и нарязват на кубчета. В леко подсолена вода с добавка на щипка индийско орехче първо са пущат кубчетата целина и се варят около 10-а минути, а след това и картофите. Варенето - до пълна готовност на продуктите. Отцеждат се от водата, която не се изхвърля и се намачкват с оная велика джаджа за пюриране ... В никакъв случай не се пропущат поне 50-70 грама масло и при много гъста маса малко от водата от варенето.                              Цялата смес се слага в тавичка, обилно намазана с масло  ръсна с малко царевично брашънче... В блендера се смилат 2-3 филийки сух хляб (без коричките), слага се църно пиперче, индийско орехче - все на вкус - носи и всякакви любимо подправки, както и настъргано кашкавалче (гауда, едам и т.н. - все на вкус) (и да не забравим още малко масълце, разпределено отгоре) и се бухва във фурната на 180С за 20-а минути - до хващане на хубава зачервена коричка.
    За срамотиите, признавам си, че при намачкването на пюрето добавих и 3 жълтъка. И след изваждането от фурната настъргах 50-а грама червен чедър. И за да стане всичко бим бок, взех че преди сервирането хубаво го обърках и сервирах на топки отстрани на мръФката.
    Моля Ви, не следвайте моята направия, а го направете идейно - по идеята и собствен вкус. Ще останете очаровани...
    НАЗДРАВЕ!

4 коментара:

  1. Бате,
    правя пюре от картофи и българска целина, даже в съотношение на продуктите 1 : 1.Става чудно пюре, понякога добавям и корени магданоз и пащърнак за още по - добър вкус.А зеленчуците магат и на пара да се сварят, а след това да се пюрират.Целината придава страхотен аромат, а е и много полезен зеленчук.Тя в сурово състояние стапя шипове и камъни.
    Страхотна е и твоята идея за добавките.Аз правя пюрето със зехтин и сок от лимон.Става истински разкош.
    Поздрави, бъди здрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Поздрави и на тебе. Живи и здрави да сме и до ... нови идеи

    ОтговорИзтриване
  3. Само да вметна това си е рецепта за огретен, но не пречи да е дзверски вкусно
    Аз добавам и беконче, че в къщи мръве ако няма не го поглеждат...

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина си прилича на огретен, но все пак - по-близко е до пюрето. Няма да спорим. А че е дзверска вкуснотия, няма спор.

    ОтговорИзтриване