Оказва се, че всички живеем в някакво заблуждение кой плод или зеленчук съдържа най-много витамин С. Останало е твърдото убеждение, че това са лимоните или ябълките. В лимоните няма толкова много витамин С, а в ябълките липсва изцяло.
Е, няма да се сетите, че палмата на първенството я държат чушките и то не кои да са, а именно червената капия. Но не в суров вид, а колкото и да е странно - в замразен вид. В замразената капия съдържанието на витамин С е поне 10 пъти повече отколкото в суровата. Звучи странно, но е доказано научно.
Отделно от това при термичната обработка се губи почти цялото съдържание на витамин С, а останалите полезни вещества се намалязват значително.
Само за сведение, чушките са много богати на бета-каротин - провитамин А (480 милиграма на 100 грама червени чушки!). Те съдържат и веществото капсантин, което е диуретично, намалява мастите в кръвта, стимулира дихателната дейност и апетита, действа съдоукрепващо. Чушките съдържат и витамин Р (цитрин), който въздейства върху пропускливостта на кръвоносните съдове и възпрепятства ранната атеросклероза. И като капак на всичко съдържа почти 18 грама протеини на 100 гр. замразен продукт.
Направо на бърза ръка ще спомена, че съдържат и маса антиоксиданти, както и още калий, калций, магнезий, фосфор и желязо.
Та така, след дългото въведение (едва ли не Ода за чучките):
избират се хубави месести червени капии, които се почистват и нарязват на кубчета. Нареждат се върху някаква плоскост - тавичка, пластмасова тарелка и заминават във фризера. След замразяването се прехварлят в торбичка - примерно по 50 грама.
Идеални са за салати и добавки към други зеленчунци и при това възможно най-полезни - в пъти повече отколкото в прясно състояние.
Правя и аз такава капия за зимата, приготвям ястия с нея.Прекрасно се получава.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Така си е...
ОтговорИзтриване