сряда, 9 септември 2020 г.

СУСАМОВО МАСЛО


 Наименованието е малко подвеждащо - не, не е сусамово масло, а обикновено масло овкусено със сусам и още нещо. Прави се много лесно и става неустоимо вкусно- особено върху препечена филийка или за овкусяване на нещо си.

    Много харесвам овкусените масла - често маслото го смесвам с босилек или други зелени подправки, със сушен розмарин и т.н. Не съм писал, защото го намирам за нещо елементарно, но точно това си заслужава публикацията ...

Пакетче масло 250 гр. се оставя на плота да омекне добре; 1 с.л.  с връх сусам (25 гр.) се запича с тефлонов тиган без мазнина; Смесва се се с маслото с добавка на 1 ч.л. мед, щипка сол и идея черен пипер и за супер екстра 1 ч.л. течен шоколад; Разбърква се с лъжичка до еднородна смес и се слага в подходяща съдина в хладилника. Става уникално. Само че Я го приготвих по друг начин - запекох сусамовите семена в тигана, ама не до затопляне, а леко да покафеят ... Смесих всичко и го пасирах с пасатора - в интерес на истината вместо да направя бжъът, го подържах малко повече и сусамът направо си стана на тахън...                                                     Получи се невероятно масло - мажеш си филийката и му се кефиш. И в тази връзка се подсетих маслото направо може да се смеси с 2-3 с.л. сусамов тахан.                                     Невероятна вкуснотия ...  Най-доброто е, че могат да се направят десетки комбинации и да имаш винаги под ръка невероятно вкусна помазанка ...

2 коментара:

  1. Прекрасна идея за овкусяване на масло.Чудно се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Само да знаеш колко са вкусни печени филийки с това масло

    ОтговорИзтриване