Признавам си напълно честно, мерлузата беше една от малкото риби от Ония години, която можеше да намериш в нашите магазини. Скумрия, мерлуза, сафрид и сетне разните му сладководни рибоци ... Беше супер евтина и при липсата на много видове рибоци, до болка позната и любима ... Сетне в годините се появи хек по рибарските магазини, но все намирах някаква разлика: може би в големината, може би вкуса от младите години ...
Съвсем наскоро открих в един хипермаркет точно мерлуза - и то на съвсем приемлива цена ... Доста се позамислих по какъв начин да взема да я приготвя. Минаха ми няколко идеи и реших да заложа на съвсем традиционния вариант - печена фурна и при това по най-лесния начин. Отнема 10-а минути за подготовка ...
Размразената риба се одира от кожата с остър нож като се отстраняват перките с кости. За 4-5 рибки - има няма 5-6 минути.
Нареждат се в тавичка, осоляват се и опиперяват, ръсва им се малко ароматен зехтин и заминават във фурната на 200С с вентилатор. За 20-а минути придобиват хубав златист загар и са готови за сервиране. Предпочитам да не се слагат каквито и да са подправки, защото така се запазва и усеща най-добре вкусът на рибата.
Вървят си идеално с пържени картофи, или с кортафена салата с домашна майонеза или с доматена салата. Рибката много лесно се почиства от централния хрущял - слага се върху коремчето и с вилицата се притиска откъм гърба и се цепва на две части. От там нататък остава да й се насладим на вкуса с хубаво и добре изстудено питие. Ами какво да кажа повече - бързо, лесно и много вкусно и да не пропусна НАЗДРАВЕ!
Бате,
ОтговорИзтриванезнам от майка ми,че мерлузата е била преди години много евтина и достъпна за всички риба.Не съм я срещала скоро или може би не съм обръщала внимание.Аз правя скумрия по подобен начин, но в тиган.Само я измивам и леко подправям.Без вода, само намазана с мазнина и на бавен огън.Става прекрасна, задушава се в собствени сокове, дори накрая леко се запича в тигана.А ти си направил мерлуза, но на фурна.Чудна е и твоята .
Поздрави !
Не разбрах общото нито в приготвянето, нито в рибите
ИзтриванеПоздрави! Мерлузта беше една от малкото риби преди 40-а години - дори повече от скумрията. Позабравихме й вкуса, а има само една гръбна кост и е много вкусна
ОтговорИзтриванеПростичко, лесно, вкусно)
ОтговорИзтриванеМного вкусна риба.Досега все съм я пържила но ще пробвам така.Благодаря за рецептата.Рибата я има в кауфланд
ОтговорИзтриванемерлузата е много вкусна риба преди години 2 пъти седмично я консумерахме панирана с яйце и изпържена
ОтговорИзтриванеТака си е но сега за жалост по-рядко се намира
ОтговорИзтриванеВече я има замразена в Кауфланд, вчера взех, но взимам вече няколко пъти - Улов на трал в Канада; рибата е ЧУДЕСНА!!! И аз имам чудесни спомени от тая риба - от ония години :)
ОтговорИзтриванеИма я в кауфланд
ОтговорИзтриванемай само там я продават в последно време
ОтговорИзтриванеИ в Лидл
ОтговорИзтриванеи там вече я има
ИзтриванеТова на снимката е някакъв вид хек,не че има кой знае каква разлика от мерлузата.
ОтговорИзтриванеЕвропейска мерлуза (Merluccius merluccius) едва ли се продава някаде в България!
продават я като мерлуза, а дали е хек не съм наясно
ИзтриванеИма я на кооперативния пазар в Люлин София. 14.00 лева е килограма. Две филтър са около килограм.
ИзтриванеПродава се. В София във всички рибарски магазини я има. И е МЕРЛУЗА.... В МОМЕНТА ПРИГОТВЯМ РЕЦЕПТАТА ПО ГОРЕ_ ПЕЧЕНА НА ФУРНА. ИМА Я.. .И Е НА НОРМАЛНА ЦЕНА 9.00ДО 10.00 ЛЕВА КИЛОГРАМ
ОтговорИзтриване12 в била
Изтриванеи аз така си мисля, че това, което продават е мерлуза. Не може чак толкова да ни лъжат
ОтговорИзтриванеНа опаковката пише и латинското име,ако е Европейска мерлуза трябва да пише "Merluccius merluccius"
ОтговорИзтриванеМного вкусни рецепти
ОтговорИзтриванеМного сте грамотни ?
ОтговорИзтриванеНикой не ви кара да я купувате.Който не му харесва -майната му.
май си прав
Изтриване