Малко странно като за публикация, но преценям, че може да е полезно за много хора, както и за нас е било досега.
Колкото е да е странно лимоновите корички са много полезни и намират страхотно приложение в кулинарията. Могат да се ползват за какво ли не - добавка в печива, в супи или ястия, при направата на смутита, сокове, лимонади и т.н. и т.н.
В интерес на истината вече се продават не само лимонови корички на прах, но и лимонов сок на прах. Цената е направо космическа. След като попаднах на една реклама за прах от някакви японски лимонови корички - 20 гр. за около 23 лв, реших да направя точно тази публикация.
Цяло лято правя домашна лимонада - различни видове, но основната съставка е лимоновият сок.
Лимонът се изкисва много добре за 30-а мин. в леко топла вода със сода бикарбонат и малко сол. Сетне се измива много добре с търкане и след подсушаване корите се изрязват с остър нож без да се засяга бялата част, която леко нагарча.
Коричките се изсушават между два пласта кухненска хартия на слънце на терасата (сега е много лесно), но инак това може да стане в дехидрататор или във фурната на около 50С на вентилатор при леко отворена вратичка.
След като изсъхнат много добре, се начупват на парченца и смилат с кафемелачката. Пресяват се и по-едрите парчета отново се смилат.
Пълнят се в бурканче и сетне могат да се ползват почти цяла година.
Хубавото е, че може да се комбинира с корички от портокал, мандарина или друг плод и да се подготвят в различни бурканчета с различни вкусове и да се ползват за различни цели.
Впрочем, нищо не ни струва да си го направим сами и да разполагаме цяла година с една невероятна подправка - не, не ми се смейте - именно прахът от линови корички се приема за невероятна подправка, която ния продават на безумни цени.
П.П. Впрочем, продава се и лимонов сок на прах, но честно Ви казвам, нито си струва да се купува, нито да се прави при положение, че пресни лимони има почти постоянно.
И без бой да си призная, в последно време (няма го снимката) се изхитрих малко: изцеждам лимоните без престараване на половинки. Половинките имат и доста от месестата част и останки от сока. Суша ги по описания начин и сетне ги меля. Нещо невероятно са.
Пробвайте и няма да съжалите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар