понеделник, 4 август 2025 г.

ПАНИРАНИ ХАПКИ ОТ НИЛСКИ СОМ

 


    Филето от нилски сом е много вкусно и когато ми попадне не го подминавам. Най-често го приготвям на тиган и доста по-рядко на скара, че става леко сухо.
    Този път решех да го направя по напълно различен начин.
Филето внимателно се почиства от костите - колкото и малко да са, все се намира по някоя и друга.
Нарязва се на кубчета с размери около 3х3 см. 
С ножа за филетиране във всяко парче риба се прави разрез от край до край като се внимава да не се среже и да се остане цяло.
След това се осолява с моята гурме сол - много е подходяща и за риба.
Почти замразен кашкавал - за 20-а мин. във фризера се нарязва на тънки парчета с големината на рибените парчета.
Всяко кашкавалче се напъхва внимателно в процепа на рибната хапка.
Получават се ей такива пълнени с кашкавал рибени хапки. Има и такива които се разкъсват или са останали по-малки. Няма страшно - между парченца риба се слага резенчето кашкавал.
Следващият етап е да се подготвят рибените хапки за паниране. Който е панирал кашкавал в кори за баница, знае как става:
Корите за баница се нарязват на ленти и всяка хапка се увива в кората за баница - да се получи малко "пакетче", което се "лепи" с разбито яйце и четка.
Така се процедира с всички наразяни парчета риба.
Корите леко омекват, но това е без значение ...





В касерола се слагат около 2 пръста мазнина и една скилидка чесън и когато загрее добре силата на котлона се намаля (от 9-та -на 6-та). Всяка хапка се потапя в разбитота яйце и хоп в касерола. Пържат се за кратко - до леко покафеняване като се обръщат поне веднъж. 
Вадят се върху кухненска хартия - ясно защо.
След това в същата мазнина се изпържват и резенчета картофи.
Хапките и гарнитурата са готови.
Остава да се сложи и студеното питие.
Не очаквах, че хапките ще станат толкова вкусни - направо да си оближеш пръстите.
Па и идеално си вървяха с питието.
Пробвайте и няма да съжалите! И НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар