петък, 1 август 2025 г.

ХРУПКАВИ ПИТКИ ЗА САНДВИЧИ

 


    Тези питки са невероятно вкусни - получават се хрупкави и леко ронливи, а инак са меки и невероятно подходящи за сандвичи. Стават особено ароматни заради добавката на сушени зеленчуци. При това се правят много лесно, защото са от типа на содените питки.
    За направата им основно са необходими брашно и флейкс от елда; кисело мляко; сода; сирене; 
Сега ще опиша какво и колко ползвах: в подходяща купа се слагат 4 с.л. флейкс от елда (много е полезен) и се разбъркват с 5 с.л. кисело мляко и добавка на по 1 ч.л. сода и захар. Изчаква се 15-на мин., за да набухне и поеме млякото. От това зависи какво още ще се добави. Следват 4 с.л. натрошено сирене и 2 с.л. мазнина (олио), както и 4 с.л. с връх брашно и 1 с.л. сушени зеленчуци (моите са с едър лук, чесън, куп зелентии, че и дори морков на много ситно).
В това време фурната се включва на 180С да загрява. В купата всичко се разбърква с лъжица - трябва да се получи гъсто тесто, което да се оформя на топки. Наложи ми се да добавя още 2 с.л. кисело мляко и с намазнени ръце продсто го оформих на голяма топка - без месене и направих топчета с големина на малка ябълка. Наредих върху хартия за печене, цепнах отгоре с остро ножче и с тавата във фурната. Не е необходимо да се можат с каквото и да е ...
Печат се на 180С за около 35-40 мин., но все пак зависи от фурната. Демек до хубаво зачервевяване - или покафеняване.
Сетне върху решетка и под чиста кърпа.
Стават леко твърдички, леко ронливи и хрупкави.
Идеални за сандвичи - особено с луканка. Издържат два-три дни без промяна.
Правят се лесно, а добавката на сушените зеленчуци им придава невероятен аромат.

А флексът от елда го ползваме много често за закуска с кисело мляко и мед, както и за направията на разни печива като

БУХТИ С ФЛЕЙКС ОТ ЕЛДА


Както се вижда, експериментирал съм с този флейкс, но сегашните питки са без яйца и са със смес от флейкс от елда с брашно.
Пробвайте и няма да съжалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар