понеделник, 29 юни 2020 г.

Домашна лимонада с мента и лимон



  Нещо съвсем подходящо за жегите, които започнаха от днешния Петровден и което е страшно освежаващо. И на практика не изисква някакви особени усилия и много много продукти.
За 2 - 2,5 л са необходими два лимона, 7-8 листчета мента, 4-5-6 с.л. мед (зависи колко сладка искате да е) и вода - минерална, газирана, филтрирана и т.н. Лимоните се нарязват на резенчета и се отделя само меката част като се махат семките и слагат в купата на пасатора (блендера). Добавят се измитите листа мента,2-3 с.л. мед и около 500 мл вода. Пасира се за около минута и се прецежда.  Прецеденото връщам отново в пасатора, пак 2-3 с.л. и повтарям процедурата. Третия път е само с вода. Отцеденото се изхвърля. Всяка партида я слагам в различни бутилчета и в камерата на хладилника. Сетне вче като се смесват, се преценя колко да се разреди и дали да се добави още мед - за сладост. Същото може да се направи в блендер. При желание може да се филтрира през по-финна цедка, но така се  усещат и финните късчета лимон и от листенцата мента.
При наличие на сокоизстисквачка, лимонът може са изцеди и смеси полученият лимонов сок с останалите съставки. Изрязаните лимонови кори не се изхвърлят, а внимателно се изрязва бялата част (която леко нагарча) и заминават да се сушат. След изсушаването коричките леко се натрошават в кафемелачката и воаля налице е овкусител за сладкиши и какво ли не още ...  А направата на тази домашна лимонада не отнема кой знае какво време, а действа дзверски разхлаждащо като я измъкнеш от хладилника и бухнеш 2-3 бучки лед вътре ... Впрочем може да се направи с портокал, грейпфрут, смес от цитруси и т.н. Важното е, че се прави лесно, че действа разхлаждащо и не на последно място - полезна е.

П.П.

Оказа се, че с пасатора е трудничко да се прави всеки ден лимонада. Сетих се за стария блендер Витал-център, купен преди 15-а година. Има и филтърна цедка. Просто се нарязва лимонът на парченца, слага се меда, налива се вода и за 30 секунди лимонадата е готова. Прецежда се първата партида, долива се още вода и за още 30 сек. съм приключил. Нарочна засякох времето от започване на миенето на лимоти, до измиването на купата на блендера - точно 8 минути.
Така че ако имате подобен блендер, много е по-лесно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар