четвъртък, 14 август 2025 г.

ДОМАШНА ПИЛЕШКА НАДЕНИЦА за печене

 


    Пилешкото не ми е от най-любимите меса, но за сметка на това има много вариации за приготвянето му. Една от любимите е тази за направа на наденица - отнема сравнително малко време за направията, а сетне за дълго време имаш нещо за бързо приготвяне.
    Най-бързо и лесно се приготвя когато се купят обезкостени пилешки бутчета - 2-3 кила, смилане за 5 минути, толкова за смесване с подправките и 30-а за пълнене. Лесно и бързо е, но не е изобщо икономично при цена на пържолите от пилешки бутчета над 12 лв за кило.
    Затова предпочитам варианта с купууване на няколко цяли пилета (на прИмоция са направо изгодни за покупка). Сетне - разфасоване, отделяне на кожите (които са много необходими за наденицата), крилцата за печене или пържене; на гърди; бутчета и т.н. Естествено и обезкостяване без престаравяне.
    Крилца, гърди и т.н. - вакуумиране и във фризера. Фенери и кости на бульон, който е идеален за супи и готвене заедно с отделеното от тях месце.
    За наденицата ни са необходими месцето от бутчетата, малко от изрезкитее и за разкош - поне едно филе от гърдите, както и кожата на пилето - от нея ще дойде мазнотийката в наденицата тъй като не се слага сланина или други мазнотии.
    Веднага ще направя едно отклонение - много хора считат, че пилешкото е вредно, особено кожата му, заради съдържанието на хормони, антибиотици и други простотии, което си е напълно вярно. 
    За "изчистването" на пилешкото си имам трик - накисваам го за 2-3 часа във вода заедно с лимонтузу или като го варя добавям във водата ч.л. лимонтузу. 
    Май най-сетне идваме до наденицата и какво е необходимо:
    За месото вече е ясно, както и за кожите на пилето. Всичко се смила за предпочитане на едра решетка - 6 мм; Ако липсва елемента мързел или бързане, може да се накълца старателно със сатърче докато си пиеш питието пред ТВ-то, както правя много често.
    Много важен момент са подправките, които както винаги ги давам за едно кило смляно (накълцано) месо:
    -сол - 20-22 грама, едра морска. Забранявам нитритна - ще е ужасно съчетание.
    -1 ч.л. захар
    -1 1/2 ч.л. черен пипер, може и по-малко, на вкус
  -1/2  ч.л. индийско орехче
-1 ч.л. гранулиран лук
  -1 ч.л. гранулиран чесън
Следва и изненадата - 2-3 с.л. ситно нарязана магданоз и толкова зелен лук (лукът може да се нареже и на едри и да се смели с месото)
    -задължителна добавка - поне 150-170 мл студен пилешки бульон (как се прави вече е ясно). Супер мераклийте могат да го заменят с някакво бяло вино или просеко, но бира определено не препоръчвам.
    Има и една добавка, която предпочитам, но не и всеки - чили люспи - те са вкус. Слагам 1 ч.л. и почти не се усеща.


    Всичко - месо, подправки, бульон се омесват в подходяща купа и се пълнят в свински черва (накиснати във вода си цитрусов сок). Пълненето го правя за лесно със строителния шприц. Превиват се през 15-а см, оставят се да сее оветрят за поне една нощ, сетне за 3-4 дни в хладилник - да се поемат подправките. После на парчета и порции вакуумирани във фризера.

    Останалото е излишно да обяснявам.

    Пробвайте, ще сте очаровани и НАЗДРАВЕ!

    ДЗВЕРЪТ НЯМА ДА ВИ ПОДВЕДЕ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар