неделя, 24 септември 2023 г.

"Мляко" от семена на пъпеш

 

    Лятото си отива, а и с него последните пъпеши. Затова сега му е времето да им се насладите за последно, както и да си приготвите нещо много полезно за зимата.
    Пъпешът е направо изумителен плод и при това много много полезен за здравето ни, но няма да отегчавам когото и да е... който иска, може да прочете в Нета.
    Не си падам много по пъпешите, но заради полезността им се напъвам и си хапвам.
        В действителност пъпешът е един малкото плодове, който може да се консумира изцяло - без какъвто и да е отпадък.
    Редовно си правя сладко и мармалад от тях, корите не изхвърлям, защото съдържат същите полезни вещества и затова от тях също си правя сладко
    Семето на пъпеша също не се изхвърля. То е много полезно със съдържанието си на протеини, витамини -особено В6, както и на минерали - магнезий, мед, цинк, желязо, калий, фосфор, манган. 
  Най-често ги суша - трябва да бъдат добре изсушени, за да се съхраняват. След това ги ползвам за направата на чай. Чаят може да се направи и от цели семена и от смлени. Полезен е за сърцето и за намаляване на кръвната захар. За да се отделят семената за сушене, трябва да се почистят от меката обвивка, което си е пипкава работа.

Има и един много много по-лесен начин да се употребят семената на пъпеша като се направи т.нар. "мляко" от пъпеш.
В действителност няма рецепта, а начин на направия, който е:
Пъпешът се разрязва на две и цялата мека част от двете половинки се изгребва с лъжица направо в купата на блендера.  Долива се вода - на око, в зависимост от големината на пътеша (на един голям пъпеш - около един литър). Добавят се и две три с.л. мед.
Следва старателно пасиране.
След това и прецеждане през сито.
Получава се много вкусен  и полезен сироп, който преспокойно може да се нарече и мляко.
Изстуден в хладилника е чудесна напитка.
Когато се направи по-голямо количество, може да се съхранява в пластмасови шишенца във фризера или пък дори да се стерилизира за 10-а минути.
От един пъпеш след прецеждането остава горе долу ей толкова - една макс. две с.л. семена.
И те не се изхвърлят, а се изсушават много добре, защото в тях са се запазили значителна част от полезните вещества.

И чашка от напитката.
Още след първия опит ще намерите "своето" количество вода и мед за добавяне.
Вместо мед може да се подслади със захар, но с мед е за предпочитане.
При направията може да се добави и малко ванилия или друга подправка. Тука всичко е въпрос на вкус и въображение.
Правил съм няколко варианта, като за особено сполучлив намерих този с добавката на един лимон (без кората и семките), 3 с.л.  мед и  1 ч.ч. вода, колкото да се улесни самото блендиране. Получи се доста гъста смес, която сетне разреждат с газирана вода и добавяне на бучки лед.
Получи се невероятна лятна лимонада в жегите.
Така че правете смело - все още има пъпеши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар