сряда, 27 август 2025 г.

"КРЕМ" ОТ ЯДКИ

 

    Не знам как да го нарека и затова остава с работното име "крем от ядки". Това е смес от сурови ядки кашу, белен слънчоглед и белени тиквени семки. Няма да говоря за ползата от тях и какво съдържат - всеки може да провери в нета. Обичам ги, но имам проблем с тях - трудно ми е да ги дъвча.
Всичко започна от първоначалната ми идея да ги накисна във вода и сетне да си ги хапваме, защото омекват идеално и направо се топят в устата. 
Затова обяснявам от къде започнах - по 50 грама от трите вида ядки (семки) се измиват добре и накисват за около 12 часа в купа с около 1 ч.ч. филтрирана вода. За това време омекват доста. 
До тук добре, но ми хрумна идеята да бъдат смелени в блендера. Изплакване на ядките, сетне в блендера с около 100 мл филтрирана вода. Първоначално малко трудно се разбиват затова блендера се пуща на кратко пулсиране. След като се подхванат се добавят лимонов сок и зехтин.
Сложих около 3 големи с.л. лимонов сок, но дойде в повече - зотава само една. Зехтин- 4 с.л., но за предпочитане е да са 2 и 2 с.л. обикновено масло (друго нямах под ръка, но може да се замени с кокосово, например). 
В интерес на истината се получава нещо като не съвсем гъста майонеза. След престоя в хладилника се стяга още малко, но с добавката на масло ще се сгъсти съвсем и ще може да се маже на препечени филийки.
Признавам си, че в този си вид ни се стори доста безвкусно. Много полезно, но като е безвкусно направо не си струва труда.
Затова отделих една част и леко осолих - веднага стана съвсем приятно за хапване. Другата част, която леко подсладих с мед, не ми се стори толкова добра.
Та затова цялото количество осолих с 1 ч.л. сол и идея бял пипер и се получи нещо много приятно на вкус.


Е, който реши да пробва, може да нагласи този крем по собствен вкус както с количеството ядки от всеки вид, така и със солта и другите добавки.
Пробвайте, освен че е полезно, е и много вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар