понеделник, 4 август 2025 г.

МАРМАЛАД ОТ ДИНЯ

 

 В сезона на дините започнах публикации за динята с това как да си направим домашна лимонада от диня.
    Сега продължавам с това как да си направим мармалад от диня. След като може да се направят Сладко и мармалад от пъпеш защо да не може да се направи и от диня. Единственият проблем е, че водното съдържание на динята е много високо - почти до 90 %.
Динята се нарязва, почиства от семките и се пасира в блендера.
Корите не се изхвърлят (но за това отделно).

Количества нарочно не давам. Ще стане ясно защо.

Пасираната диня се слага в подходящ съд и започва един дълъг процес по-скоро на изпоряване отколкото на варене.

Тук има един тънък момент - за сгъстяване може да се ползва пектин (1-2 с.л.), но предпочитам да сложа една голяма ябълка - обелена, почистена от семената и резната на две. Ако количеството на динята е повече, носи и две ябълки. В случая бе 2 литра и затова - две ябълки, които се пасират заедно с течността.
Когато динята се редуцира почти наполовина - вижда се много ясно на снимката, се слага 1/2 лимон. 
Опитва се на сладост и започва по малко да се слага кафява захар - мусковадо. На това количество отидоха 300 грама захар. По идея на половинката заедно с лимона в течността добавих и 2 бонбона лукчета (заради ментовия им аромат).
Много отдавна не ползвам обикновена захар, а кафявата захар придава и един лек карамелен привкус.
След слагането на захарта се вари още поне 10-а минути или до желано сгъстяване.
Топъл мармаладът се пълни в затоплени бурканчета, сетне до изстиване - върху капачката.
Остава само да се насладите на невероятния вкус на мармалада от диня.
Пробвайте и няма да съжалите! Превъзхожда по вкус мармаладите от доста други плодове.

П.П. Замислих се дали си струва да правя поотделно публикации за всичко от диня или пък да взема да направя една обща? Мнения?

Няма коментари:

Публикуване на коментар