неделя, 5 април 2020 г.

Дзверско мезе за разбирачи


 Вече в блога имам няколко публикации на тема касапско мезе, но това е много по-вкусно сякаш, а и начинът на приготвяне е малко по-различен и затова го споделям.
 Както и при другите има само набор продукти, които са необходими, за да се направи, а количествата просто зависят от това колко народ ще замезва ... и колко ще си хапва.
 За 4-ма човека ориентировъчно: 1 глава лук и 3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно; 100 грама пушена сланина (или и бекон); 500 грама свинско месо от гърдите; 400 грама свински черен дроб; 100-а грама гъби в случая кладница); няколко сушени манатарки (които се накисват за кратко време в бърбън и нарязват на ситно); една сурова наденичката (около 200 гр.); 
В дълбок тиган се запържва нарязаната на кубчета сланина и като си пусне мазнинката се изважда. Следват нарязаните на кубчета гърди,лука и чесъна и се запържва до хубаво зачервяване на месото, след което се налива вода колкото да го покрие, намаля се силата на котлона и се оставя месото да си къкри около 30-а мин. - до пълно омекване и да остане на мазнина. Връщат се сланинките, пущат се нарязаните парчета сурова наденица и слез като промени цвета си, идва ред на гъбите. Те пущат малко водичка и като остане пак на мазнина се слага лъжичка червен пипер - желателно лютив. Идва ред на дроба, който предварително е бил почистен, нарязан на парченца и изкиснат (в кока кола, прясно мляко или просто вода с малко оцет).
Запържването на дроба продължава съвсем за кратко, буквално 2-3 минути - колкото да промени цвета си. 
Едва в този момент се слага и лъжица брашно, разбърква се, слагат се манатарките както са си с алкохола и се налива  малко водичка.
Течността трябва да е толкова колкото да покрие всичко.
Това е и момента, когато се осолява и опиперява на вкус. Освен сол и черен пипер, може да се добави и малко риган.
Вместо вода може да се ползва бира или бяло вино.
Обикновено слагам и малко доматен сок.
Оставя се да покъкри малко и да се сгъсти до желаното състояние.
Предпочитаме да е малко по-редичко, за да може да се отопява.
Поднася се обилно наръсено с магданоз и добавка на няколко люти чушлета.
Става невероятно мезе - трИпач.
Поднасям си с любимата салатка, наливам си питието и ... нека да спрем до тука.
Правете смело, мезето наистина е Дзверско и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар