понеделник, 1 октомври 2018 г.

Касапско мезе - друг вид


 Вече имам една публикация озаглавена "касапско мезе", ама като не моГъх да измисля друго ... пак ще да е касапско мезе. Нищо, че под това заглавие си вървят разни сирена. За мене едно мезе дет има толкова мръФки, не може да нИ бъде касапско.
 За направата му са необходими съвсем условно за около 6 порции:
400 грама свинско (гърди или плешка) и по 300 гр. овкусена кайма и свински дроб
1 свинско сърце (изчистено и сварено до готовност)
малко шунка или бекон (около 100-а гр.)
резенчета сланина
100-на грама кашкавал и едно яйце
1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, един домат, 1/2 ч.л. смлян кимион, сол и черен пипер на вкус
Изпълнението е лесничко:
В голям тиган, който може да се ползва и във фурната, последователно се запържват лука, чесъна, нарязаното на ситно месо, 10-12 кюфтенца оформени от каймата, дроба. Последни се слагат нарязаните колбас и свинско сърце и домата. Овкусява се с подправките.
Налива се 1 чаша бульон от варенето на сърцето и се оставя да покъкри 10-а минути.
Резенчетата сланина се нареждат най-отгоре и тиганът заминава в загрятата предварително на 180С фурна.
Пече се около 20-а минути.
В това време кашкавалът се настъргва на ренде и смесва с яйцето.

Вади се, залива се със сместа от кашкавала и яйцето.
Ако бульонът е поизврял, може да се да се добави още малко.
Ястието е по-хубаво, когато е по-сочно.





Дозапича се във фурната за още 10-а минути - колкото кашкавалът хубаво да се зачерви и разтопи.

Става страхотно ястие - мезе.

Най-важното е да има повечко питие, че издържа яко.

Затова и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар