сряда, 8 април 2020 г.

Свинско печено почти по селски в саханче


Това е просто невероятно вкусно свинско, печено в саханче, и приготвено по един много различен начин.
 Имам едно такова метално саханче с капак, който прилепва доста плътно и диаметър около 25 см и хваща около 1 кг продукт, т.е. достатъчно е за 3-4 порции.
Необходимите продукти и подправки са изключително малко:
Около 600 грама свинско (врат, плешка или от гърдите); 3-4 скилидки чесън; 1 голяма глава лук или две средни; около 100-а грама жълто сирене (кашкавал, гауда, ементал и др.п.); 50-60 мл доматен сок или чашка ситно нарязани обелени домати; щипка сол, черен пипер и идея лют червен пипер, както и 1 ч.л. царевично нишесте.
Изпълнението е лесно, но изисква малко повечко време.
Месото се нарязва на късчета като за шишчета и съвсем леко се посолява - буквално щипка сол (на върха на чаена лъжичка). Залива се с вряла вода колкото да го покрие, захлупва се с капака и заминава във фурната за около 40-45 минути на 180-200С.
Междувременно кашкавалът се нарязва на ситни кубчета 1х1 см и след като се извади саханчето се смесва с месото и отново във фурната за още 20-а минути.
Сега е времето лукът да се обели и нареже на едри полумесеци, а чесънът - на ситно.
Отново се вади. Върху месото се пуща нарязаният на полумесеци лук и чесъна.
Следва запичане пок капак още 10-а минути, колкото лукът да омекне.
Идва и крайният етап - сипване на доматения сок, в който е разбито нишестето или слагане на нарязаните домати и добавяне на нишестето размито в малко вода. Опиперява се с двата вида пипер и вече се пече без капака до запичане или до желано сгъстяване.
Това се още около 10-а минути. Дори усилвам фурната на 200С и то само на горен реотан.
Предпочитам сосът да остане малко по-рядък, защото като поизстине се сгъстява. Пък и нека да има къде да се топва залъчето.
Месото става невероятно вкусно и крехко - направо се топи в устата и е наслада за небцето.
Върви си само така, поднесено в чиния, може и да му се добави малко салата.
Хубавото е, че подправките са малко и се усеща най-добре вкусът на месото.
Това не пречи по желание да му се добавят и други подправки и други продукти.
Въпрос на желание...
Може да Ви се стори малко странен начинът на приготвяне на месото, но за вкуса гарантирам - става невероятно крехко и вкусно.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар