сряда, 15 април 2020 г.

Сирене в саханче или гювече


Това е една моя вариация на едно много лесно и много вкусно предястие - сирене в гювече. Знам как се прави - и по рецептурник, и по заведенията, но моят вариант си го харесвам най-мното. Различава се мънинко от стандартния, но за сметка на това е наистина Дзверски вкусен. Ако ще се прави за доста за доста народ, е в гювече, но ако е за двама, си струва да се направи в саханче с капак.
 Няма да давам точни количества, а само ориентировъчни като за 2-4 порции.
 На дъното на саханчето се слага 1 с.л. (масло) и се разтапя върху котлона. Нареждат се резени обелен домат (един, мекс - два), отгоре се слагат резени колбас (по избор - у нас домашен деликатесен). Върху колбаса плочки сирене (саханчето да се запълни изцяло)- може би около 300 грама. Върху сиренето се ръсва лютив червен пипер (на едро или смлян), слагат се една или две червени чушки, нарязани на кръгчета. Вътре всяко кръгче се пълни със ситно нарязан или настърган кашкавал. Всичко това се поръсва с чубрица (риган, мащерка - по избор), залива се с с идея зехтин и се пъха във фурната на 180С за около 25-30 минути.
 След това саханчето се вади, чукват се отгоре 2-3-4 яйца (въпрос на желание), връща се във фурната и се оставя там за 20-а минути на изключена фурна.
Става невероятно мезе или предястие.
 Само да знаете как си му върви хубавото мераклийско питие.
 НАЗДРАВЕ!

2 коментара:

  1. Здравейте! Следя с интерес всички Ваши публикации от няколко години - абониран съм в ел. поща. Много ми харесва всичко! Казвам това, за да се уверите в най-добрите чувства, които изпитвам към уменията Ви! Сега шегата: "На дъното на саханчето се слага 1 с.л. и се разтапя върху котлона." - Ако лъжицата е метална, бая време ще отнеме, ха-ха! Моля Ви наистина не искам да Ви обидя, а само малко шега да придам на публикацията! Още един път Ви благодаря, за труда и всеотдайността при Вашите публикации!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина се е получил хубав каламбур. Че дори ми е убягнал.
    Бих го запазил и затова ще направя малка корекция със скобички.
    А шегата наистина е удачна.
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване