понеделник, 27 април 2020 г.

Кюфтенца с гъбен сос


 За кюфтетата съм изписал твърде много - май само торта от тях не съм правил, но в случая това са невероятно вкусни и сочни телешки кюфтенца с гъбен сос. И при това всичко в една съдина и по възможно най-лесния начин.
 Освен че са лесни за направия, стават и много бързо.
Без бой си признавам, че ползвах готова купена от месарницата телешка кайма - 550 грама. Може и да се ползва и друга кайма - каквато има. Освен каймата шепичка галета, 1 с.л. от универсалната ми подправка за месо, 300 грама печурки, 1 с.л. брашно и идея лютив червен пипер.

Изпълнението е повече от елементарно:
Каймата се омесва много добре с подправката и галетата. На бърза ръка се ръка се оформят малки кюфтенца като орех (от това количество излезнаха 25 броя) и се слагат, както са върху дъската, в хладилника.
В това време печурките се обелват и нарязват.
В голям тиган (уок) се загряват 1-2 с.л. гъша мас с 1 с.л. олио. 
Пущаме в мазнината кюфтенцата на партиди и започваме да ги джуркаме. Всичките се побират в уок тигана.
В момента, в който кюфтенцата започнат да променят цвета си, т.е. след 3-4 минути в тигана се слагат всичките гъби. Отново ги разджуркваме и запържваме за още 2-3 минути. 
Следва лютивото пиперче  (който но обича, го прескача) и брашното, разбъркваме и наливаме 1 ч.ч. топла водичка (в случая поравно вода и бира).
Намаля се силата котлона с 1/3 и оставяме да 5-6 минутки до желано сгъстяване. 
Ние предпочитаме сосчето да е по-редичко, че да може да се топва залъче в него.
При поднасяне се сервират поръсени с магданоз или друга зелентия.
Цялата процедура от започване да се меси кайма до изключването на котлона максимум 25-30 минути. Зависи от бързината на действие.
А за вкуснотията може и да не се съмнявате. Дзверска е.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар