четвъртък, 23 април 2020 г.

Мляко с фурми или хушаф


 Колко са полезни фурмите няма да пиша. Всеизвестен факт е, че са били част от рациона на армията на Александър Велики и на голяма част от римските легиони. Съдържат толкова много полезни витамини и минерали, че не мога да ги изброя. Полезни за сърцето, дават сила и енергия за цял ден и т.н.
 Дневната консумация на няколко фурми е препоръчителна.
 Само че има и един друг много приятен начин да си набавим всички ползи от фурмите и да си доставим удоволствие и здраве за организма. 
 Докалкото съм прочел, рецептата е египетска и се казва хушав - а иначе простичко казано мляко с фурми.


Необходими са 1 л прясно мляко, 15-а фурми и щипка сол.
Фурмите се нарязват на парченца и обезкостяват. Пущат се в прясното мляко заедно със щипката сол - около 1/2 к.ч..
Сетне млякото се вари - трябва да се бърка от време на време. Варенето продължава 5-7 минути.
Оставя се да изстине и да си почине така поне 5-6 часа.
Тука има два варианта - или млякото да се прецеди или първо да се пасира с пасатора и тогава да се прецеди. На мен хареса с пасирането.
Става леко кафяво, приятно сладко и много пивко.
Останалата твърда маса след прецеждането в никакъв случай не се изхвърля - може да се използва за някакъв сладкиш.
Повярвайте, много е вкусно и полезно това мляко. И дава енергия и бодрост едва ли не за цял ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар