сряда, 1 април 2020 г.

Джолан с кисело зеле в гювеч


 Свински джолан с кожичката съм правил в какви ли не варианти.
 Но нека това не Ви звучи първоаприлско - наистина е 1 април - ден на майтапа, макар че в това извънредно положение хич не ни е до майтапи. Но за сметка все още една кисела зелка ни е останала. В половин България е снежно, а при нас си е направо зимно студено. Какво по-хубаво време да се направи това изцяло зимно ястие.
Най ценното е, че почти нищо не е необходимо, освен една кисела зелка, един свински джолан около 1,5 кило с кожичката желателно, мас и минимум от подправки.
Джоланът се шпикова на няколко места с цели скилидки чесън и обилно се втрива със смес от червен и черен пипер.
Киселата зелка се нарязва на не много ситно, омесва се с червен пипер и съвсем малко джоджен или риган. Ако искаме да имаме немски привкус - с малко ким. Предпочитам в този момент на омесването да сложа и няколко с.л. свинска мас - 3-4 поне. Зависи кой колко мазничко го иска.
Сетне е лесно - дъното на гювеча се застила с нарязаното зеле, пъхва се целият джолан и от всички страни се затрупва със зелето. Налива се малко разсол - около 2 ч.ч., още малко мас.
Затваря се гювеча и бух в студената фурна, която се включва на 150С и в рамките на 30-а се повишава до 220С. нека си постои на 220С около 30-а минути и сетне се намаля на 160-170С и буквално се забравя.
Прави се салата - доматена, зелена или мръФчесто мезе, сипва се питието и се забравя за фурната поне за още 3 часа.
Без бой си признавам, че го направих по съвсем друг начин - почнах сутринта към 10 часа, към 12 часа намалих фурната на 120С и го забравих за почти до 17 часа.
Демек се е "пекло" почти 5 часа...
Като отворих капака, беше ей това ...
Внимателно дръпнах костите и върнах без капак за 30-а минути на 200С.
Ами това е ...
Никаква рецепта - просто 10-а минути да се нареже зелката, 2-3 минути за овкусяване на джолана и още толкова "сглобяване".
Сетне голямото търпение му е майката докато се пече.
А каква дзверска вкуснотия се получава просто не мога да обясня и да пресъздам в снимки.
Месцето буквално се топи, а за кожИчката да не казвам - като масълце е станала.
Наистина Дзверска вкуснотия. Впрочем джоланът приготвен по този начин направо уби лъва.
Не е още късно - може все още да се направи. Поне още няколко дни ще има сняг и ще е студено.
НАЗДРАВЕ!

5 коментара:

  1. Дааа! Търпение му е майката! На бавен огън.
    Благодаря, ще приложа рецептата за новогодишната трапеза.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер! В момента го правя по този начин. Оставям го до сутринта!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей така като го сготвя киселото зеле с мръвка в гювеча, от сутринта, та за вечеря, най-хубаво става! Даже през лятото да е от буркана, дето съм нарязала последното от бидона, пак е дзверски вкусно! Наздраве!

    ОтговорИзтриване