събота, 4 април 2020 г.

Уникално вкусни пържени филийки


 С едни пържени филийки никого не трябва да изненадам - това е най-лесната закуска и най-добрият начин да оползотворим изостанал стар хляб.
 Само че тези филийки са уникални като краен резултат:
Конкретни количества няма да давам - всичко е ориентировъчно. За двама човека може да отидат и 4 и 8 филийки.
В случая говорим за 8 броя, а всеки може да си направи сметката. Важна е идеята.
Една кофичка кисело мляко се разбива с 1 ч.л. сода, щипка сол и поне с три яйца (икономичен вариант)- иначе с 4 броя. Настъргва се малко сирене или кашкавал - около 50 грама. Слагат се и 2-3 с.л. олио в сместа.
Всяка филийка се потапя в сместа, изчаква се малко да поеме от нея и слага в чиния - една до друга, а не една върху друга. Оставят се така 10-а минути и с лъжичка отгоре се слага малко от сместа.
В тигана се загрява мазнина и след като загрее се намалява на 6-та степен 1от 9 на котлона). Филийките се пущат откъм дебело намазаната страна и върху ругата с лъжичката се разнася още малко от яйчено-млечната смес. 
Обръщат се с лопатка и се пържат до хубаво зачервяване.
Внимание - много са омекнали и е хубаво лопатката да е широка.
Вадят се върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.
Стават уникално вкусни.
П.П. Ако коричките на стария хляб се изрежат, което мен ме домързява често да го правя, никой не може са познае, че това  пържен хляб - по-скоро прилича малко странен омлет.
Невероятна пърженица за закуска. Хем се оползотворя стари хляб, хем става уникално вкусна закуска.
Върви си ей така с някакво сладко и с кафето, или със сирене.  Поднесох ги с  нарязани резенцета кашкавал и кастивица и направо утрепаха лъвО.

Бързо, лесно и невероятно вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар