неделя, 19 април 2020 г.

Агнешко печено за Великден


 Трудно ми е да си представя Великден без печеното агнешко - може и малко за адет, но все пак трябва да присъства на трапезата. Нямам спомен някога да сме били без него, дори и в най-тежките и гладни години (поне във формата на дроб сърма).
 Тази година този светъл наш празник е най-тъжният и най-самотният. Няма веселото семейно събиране, няма традиционното печено на пещ агне ... 
 Не, не се оплаквам. Почти всички сме така, но традицията си е традиция и трябва да си я спазим.
 И още нещо след повече от 35 дни в къщи, направо не ми се готви. То като че ли не ни се яде вече ...но както и да е. Та затова и направих това възможно най мързеливо и лесно за изпълнение агнешко печено.

Толкова е лесно, че направо нямам какво да обяснявам.
Необходимо е едно агнешко бутче (без джоланчето в случая 1,3 кг), както севсем малко сол, черен и червен пипер. И да не пропусна най-важните съставки - плик за печене и поне 300 мл кока кола.
В плика за печене се слага бутчето след като на няколко места и набодено с остър нож и се залива с кока колата. Оставя се така да престои поне 30 мин. и колата се излива, а бутчето се овкусява със солта, черния и червения пипер. Слагат се и 2-3 стръка пресен джоджен. Пече се във фурната на 230С за 30-а минути. Сетне - поне два часа на 140-150С.
Е, ами това е ... Пликът се резва, фурната се пуща на вентилатор на 170С за 10-а минути, за да придобие месото тен. 
Вади се, костите сами си се отделят... Сосът се сгъстява с малко масло ...

Сервира се, обилно поръсен с пресен зелен лук, ситно нарязан.
Може и няколко доматчета.
Задължително с препечени филийки, за да може сосчето да топи.
И да не забравим хубавото питие.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар