В средата на януари се оревах, че са ми донесли един огромен Джебелски фитарок (пуйка) и дори исках съвет какво да го правя, че идеята за печен не ми харесва. Някои хора ми дадоха съвет за печен със зеле, а един майтапчия от ФБ предложи да направя суджук от него.
Та половинката отиде за печене със зеле, а другата половинка биде обезкостена и предвидена за направа на суджук ?! Та колко ми е акъла, щом на някого му е хрумнало, защото пък и да не пробвам. Пък и преди време правих суджук с пуешко, но съотношението бе свинско-пуешко 70:30 %. Е този път, реших да е наобратно и направо да си се получи изделие основно с пуешко.
Първо ще разкажа какво направих, а сетне ще дам и конкретните подправки.
И така обезкостеното пуешко (почти поравно от гърдите и бута) бе претеглено (е добавих и един бут още) и излезе 3 кг. Значи за добавка 1 кг свинска плешка.
След като ще да е експеримент, едновременно правих две изделия - месото бе разделено на две еднакви части. Едната половина бе нарязана и накълцана, а другата половина смляна на най-едрата решетка на машинката.
В накълцаното месо, освен стандартните подправки бе добавено смляното семе от резене.
В мляното месо - семената от копър.
Следват стандартните процедури по месене, зреене и пълнене на червата.
Достатъчно пъти съм писал как се прави, за да се повтарям и сега.
Готовите наденици бидоха провесени на остъклената тераса към 24 януари.
Последва сушене. Нарочно не ги пресовах, а ги оставих да си съхнат така като наденици.
Ако бях ги пресовал, щяха да станат като суджуци, на както и да е ... Идеята беше да ги сравня в готов вариант и минимално да се различават.
След 4-5 дни висене на терасата, сърцето юнашко не издържа и отмъкна една наденичка (от кълцаните) и съвсем леко я пекна на скарата.
И биде хапната на ура с хубавото питие.
Страхотен вкус и невероятен аромат.
Едвам устисках до 20-я ден, когато прецених, че са готови.
Това е кълцаната, със семена резене.
Невероятна, с лек аромат от резенето наподобяващ лек дъх на анасон, но не съвсем ... на нещо средиземноморско.
Това е мляната - със семена копър.
Също много вкусна, но без този особен аромат...
Оказа се, че макар и почти еднакви, двете подправки дават съвсем различен вкус ...
Тази с резенето ми хареса повече.
След всички обяснения, нека да дам и количествата подправки на кг/месо:
сол - 20 грама (за кълцаната 8 грама нитритна сол и 12 грама обикновена), а за мляната - само обикновена сол
захар - 3 грама
черен пипер - 5 грама
кимион - 2 грама
индийско орехче - 1 грам
и както писах по-горе: за кълцаната 6 грама смлени семена от резене
за другата - 6 грама, смлени семена от копър
Определено, препоръчвам варианта със семената от резене.
Е, и дано някой се престраши да пробва. За вкуса и здравословността гарантирам.
НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар