понеделник, 16 декември 2019 г.

Шунков деликатес (луканка)


 Възможно е да се окаже, че това ще е най-краткият пост в блога ми.
 Само преди две седмици писах за домашната шунка в черво и в края споменах, че съм пратил третото парче да се пресова и да съхне на терасата.
 Ето това е резултата. 
 Добре пресовано, цялото парче в благородна плесен.
 Много добре държи формата си, въпреки че е малко меко като за сушен деликатес.
 Невероятно ароматно и дзверски вкусно. 

Преди една седмица.












Загуби 40 % от първоначалното си тегло.
Все пак в сместа за шунката имаше добавен лед.

Бих го оприличал на деликатесния си сушен врат тип роле Трапезица, но е по-мек и по-вкусен.

Финално - правете смело и НАЗДРАВЕ!

4 коментара:

  1. Дал съм линка към рецептата. ПРосто съм отделил едно парче и изсушил. След като е написана един път защо да я повтарям. Тук същественото е в начина на обработката - сушенето.

    ОтговорИзтриване
  2. Привет,
    Ясно е, че приготвянето на тази рецепта е различно от това на Домашната Шунка. Но питам, за да се уверя, че правило съм разбрал:
    Първоначално е като Домашната Шунка в черво, но след това не слагаме във фурната а сушим пресоваме и т.н. Правилно ли съм разбрал?
    Благодаря предварително :)
    ПП Ще издадеш ли как точно става пълненето със строителния шприц? :)

    ОтговорИзтриване
  3. правилно си разбрал. Със строителния шприц е лесно, но трябва да му се пригоди фунийка за пълнене. Най-обикновена пластмасова за пълнене на колбаси, но трябва да се поизреже малко, за да пасне на "гърлото" на шприца

    ОтговорИзтриване