сряда, 2 януари 2019 г.

Желирана руска салата - различни идеи


 Руската салата за мен в спомените откак съм човек е свързана основно с Коледните и Новогодишните празници и не мога да си ги представя без нея. Не че не се прави и по друго време де....
 Нямам намерение да пиша рецепта - всяко семейство си има собствена нагодена по вкуса и рядко се експериментира. Съотношението на продуктите също е въпрос на лично предпочитание.
 Мога само да кажа, че традиционно я правя с 1 кг картофи, сварени цели и след обелването нарязани на ситно; един буркан кисели краставички, нарязани на ситно (предпочитам саламурени, ама по-рядко имам), 2/3 буркан грах, 3-4 сварени моркова и нарязани на ситно, поне 300 грама колбас (шунка или шпеков салам), 150-200 грама кашкавал,  2-3 сварени и нарязани на ситно яйца, черен пипер на вкус и домашна яйчена майонеза. 
 Вариантите със смесване на майонезата с цедено мляко, заквасена сметана и т.н. не ги възприемам. Домашната майонеза мога да си я направя достатъчно лека, така че не се налага да я разреждам с каквото и да е.
 За разнообразие може да се добавят нарязани маслини, кисела ябълка и др.п., но това зависи от настроението при правенето. 
 И задължително да престои на студено поне 24 часа преди поднасянето.
 Е сега ще ме попитате какво толкова интересно предлагам? Ами различният начин на понасяне и приготвяне.
 Вариантите са два:
На резени или под формата на пълнени яйца.
За целта е необходим желатин - едно или две пакетчета в зависимост от количеството на салатата. При моя вариант - задължително две пакетчета.
Всички продукти се нарязват и смесват в подходяща купа.
Желатинът се слага в купичка с хладна вода, разбърква се леко и заминава в микровълновата за 30-а сек.
Достатъчно време да се разтвори и да се смеси с вече направената майонеза. Следва добро разбъркване на продуктите с майонезата.
Кексова формичка се покрива с достатъчно голямо парче стреч фолио и се слага поне слой от поне 2 см от салатата.Върху този слой се нареждат сварени цели яйца, които може да се оформят леко с ножа, както и да се добавят нарязани маслинки.


Отгоре се затрупва с руска салата до напълване на формата. Могат да се сложат маслинки, резенчета краставичка или колбас - въпрос на мерак.
Завива се добре със стреч фолиото и се оставя на студено да стегне.
При сервирането се реже на тънки филийки - примерно по 1 см и може да се сервира с допълнителна украса.
Изглежда достатъчно ефектно, вкусът нищо не е загубил, а даже е получил подобрение.
Не успях да направя по-добри снимки при поднасянето.
Вторият вариант е да се напълнят празни черупки от яйца. Просто като се чупят това се прави от едната страна и целите черупки след измиване се запазват.
Пълнят се с желираната руска салата и оставят да се стегне.
"Яйцата" от руска салата и желирано месо с добавки изглеждат достатъчно ефектно на трапезата, освен че са вкусни.
И тук са преди да бъдат украсени и поднесени на масата.
Но всеки сам може да си измисли варианти за това.
Важна е идеята.
Правете смело и се наслаждавайте на една наистина различна руска салата в традиционното й изпълнение.
И Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар