понеделник, 28 януари 2019 г.

Деликатес от телешко и телешки крачета


 Започвам с това, че наистина не знам как да го нарека тоз ми ти деликатес. Определено не е пача, а още по-малко е саздърма ... В технологията на направията има доста общи елементи, но съществено се различава.
 Впрочем няма и конкретни количества, защото двата вида месо могат да се комбинират по собствен вкус и желание. При мене са почти поравно като количества.
 Просто правих съвсем други неща - и от тях отделих по половин кило, колкото за проба и сега съжалявам, че е толкова малко.
Варих телешко, от което отделих горе долу половин кило, накъсах на късчета и пак варих направо до пълно "разкапване" на месото.
След това последва прецеждане на месото - бульонът не е необходим за деликатеса.От сварения телешки търнак (крак) също отделих около половин килограм и приблизително 300 мл от бульона от варенето.
Месото нарязох на ситно, добавих и ситно нарязан морков (един голям).
Добавих и телешкото месо, подправките и варенето продължи до почти пълното изпаряване на бульона.
За килото месо: 18 грама сол, 4-5 грама едро смлян черен пипер, около 1 грам смлян бахар; ситно нарязан чесън - поне 5-6 скилидки, по 1 ч.л. червен опушен и лютив пипер, както и 1 -2 дафинови листа, които се вадят; 
Крайният резултат варенето изглежда така.
 както на снимката.


Взема се колагеново черво като за луканка и след леко накисване се нанизва на фунийката и се лъжичка се пълни със сместа.Червото се привързва на две места, за да се получат по-малки парчета.
Понеже червото поема 700 грама, напълних и една малка бомбичка.
Готовото колбасче заминава на студено (може и на терасата).
За няколко часа е готово и яко стегнало.

И може да се напада.
Реже се тънкофайски, държи формата си идеално.
От естествения колаген се е стегнало, но не стои желирано, няма лой и тлъстини, за да оприличи на саздърма. Не е и пача.

Нямам думи да опиша вкуса.
Невероятен е. Признавам си, изобщо не очаквах такава вкуснотия.
А че е неописуемо мезе към студеното питие или червеното вино, може да не се съмнявате.
Споделям и ще се радвам, ако някой се престраши да го направи.

НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар