четвъртък, 10 януари 2019 г.

Зелева супа - един различен прочит


 Преди два три дни попаднах отново на онзи невероятен филм на Луи дьо Фюнес - "Зелева супа" (то кой ли негов филм не е уникален?!). И като ги гледах как с Гърбавия и извънземното си похапваха зелева супа, ухаеща на дъждовал, направо не се стърпях.
 Два пъти го изгледах - схванах принципа на направията, но реших да си направя собствен вариант.

 Имаме си разкошно кисело зеле, моркови в наличност, глава лук и малко повече от 0,5 л телешки бульон с късчета месо. За 4-6 порции са необходими 1/4 кисела зелка, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 голям морков. Останалото е написано по-долу.
В малко масло се задушават последователно ситно нарязаната глава лук, чесънчета и един настърган на ситно морков. Киселото зеле се нарязва на кубчета и се добавя при тях с малко от сока му. Слага се буквално щипка червен лютив пипер и няколко зърна черен пипер. Налива се бульонът, долива се топла вода - с разчет да се получи около 1,5 течност. След завирането, се остави да къкри поне около 25 минути - до хубаво омекване на зелето. Към края на варенето се добавя и 1 ч.л. сушени зеленчуци.

Сервира се топла - с ябълков оцет, обилно поръсена с черен пипер и чили на люспи.
Невероятно вкусна се получи. 
А колко е полезна за организЪма в това студено време няма да казвам. И при това напълно бюджетна.

3 коментара:

  1. Не съм гледала филма, но супичката изглежда различно и май вкусно.

    ОтговорИзтриване
  2. Филмът е страхотен, там се прави супата с прясно зеле и моркови. Но и тази е много вкусна.

    ОтговорИзтриване
  3. Филма е страхотен,а твоята супа е досущ като я гледам, хубава идея си сътворил

    ОтговорИзтриване