четвъртък, 3 януари 2019 г.

Пълнена с плодове тиква


 Това е един уникален есенно-зимен десерт, който просто си няма рецепта, а по-скоро е само идея за направа.
 Често го правя, но поради една ли друга причина не съм го споделял. А сега само ще кажа как направих последната, защото всеки път е различно в зависимост от наличните плодове - сушени и пресни.
На тиква цигулка се отрязва горната плътна част, издълбава се добре като се почистват семките и част от вътрешността.
От там нататък е забавната част - слагат се стафиди, сушени червени боровинки, орехи, кашу, сушени кайсии и сини сливи без костилка; сладко от смокини; ръсва се малко канела; сетне резенчета плод - ябълка; портокал; киви; пак орехи и кашу.
Сушените плодове се слагат, без да се накисват.
И така до напълване на тиквата. Слага се и една с.л. мед и се завършва с резени ябълка или дюля, които просто играят ролята на капак. Наръсва се с канела като носи и други подправки по желание. Сипвам и 50 мл бърбън.

Тиквата се слага в тавичка, завива се цялата с два слоя алуминиево фолио и се пече във фурна на 180С поне два часа.
След два часа се проверява като се боцва тиквата - ако е омекнала, значи е готова. Маха се фолиото и се дозапича до лек загар.
Сетне, малей какво търпение трябва докато поизстине малко и биде нападната.
Впрочем, студена е още по-вкусна. Важното е, че всичко що е плод може да бъде сложен вътре и да стане вкусно.
И от личен опит знам, че става и за мезе на хубаво питие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар