четвъртък, 3 януари 2019 г.

Тиквенички


 С рецепта за тиквеник няма да изненадан когото и да е.
 Всеки си има собствена, а отделно и от това като всяко нашенско ястие си има някаква общо приета представа за направата му.
 Това не пречи да пусна моя вариант, а все на някого ще му влезе в работа и може да се реши да го направи. А в случая става за цели два варианта -единият само с тиква, а другият с тиква, орехи, стафиди и идея локум.
 Първата особеност е, че за направата на тиквеника ползвам триъгълни печени на сач кори, с употребата на които се получават отделни парчета - тиквенички. Втората е - в лекото сиропиране на готовите парчета след опичането.
 Започвам с това, че при направата им няма някакви точни количества - дори и количеството на плънката зависи от вкуса на семейството.
 Та затова директно с обяснения:
След обелването и почистването на тиквата, се настъргва ,за предпочитане на ситното ренде. Леко се отцежда и следва задушаване в масло с добавка на канела и захар. Канелата и захарта са на вкус. Само пропуснах - когато маслото се загрява в него се слагат 2-3 с.л. захар и като почне да се карамелизира, тогава се слага тиквата.. По този начин придобива леко карамелен вкус.
 По обясними причини (непоносимост към ядки), едната част от задушената тиква бе отделена за направа на тиквенички само с тиква.
Кората се намазва със смес поравно от разтопено масло и олио. Слага се от тиквата и се навива на руло.

Другата част от тиквата се смесва с натрошените орехи, с предварително накиснатите стафиди и много ситно нарязания локум.
По същия начин се намазва, слага се от плънката и се навиват рулца.



Готовите банички се нареждат в тавички обилно намаслени или върху хартия за печене.
Отгоре се намазват със сместа от масло и олио; може и с разбито яйце; може да се наръсят със семена - сусам и т.н.
Пекат се в предварително загрята на 180С фурна за около 45-50 мин. - до хубаво зачервяване.
От отцедения сок от тиквата с малко вода и захар се сварява сироп, в който може да се добави още малко канела и едно две карамфилчета. 
Готовите тиквенички се напояват леко със сиропа и като поизстинат се наръсват с пудра захар и сервират.
Стават невероятно вкусни и ароматни.
Определено ги предпочитам пред стандартния тиквеник.
Резултатът оправдава "играчката" при направията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар