неделя, 27 януари 2019 г.

Желиран деликатес от телешки крачета


 Започвам писанието си за тази невероятна вкуснотия - просто дзверска на вкус и в същото време толкова полезна, че просто нямам думи.
Започвам с показването на две снимки:

Те това ни го продават и рекламират на всяка крачка и даваме едни луди пари за колаген, с който да се грижим за ставите си. И ни убеждават, че това е най-доброто за нас.
Вижте само - дневна доза 11 000 мг - демек цели 11 грама чист колаген, извлечен по химичен път и кой знае как и направен.

Та месечната ни доза от този "чист" колаген - по една ампула на ден струва около 50,00 лв - в зависимост от къде ще си я купим.
И съвсем малко хора знаят, че съвсем истински колаген в напълно естествения му вид можем да получим от телешки кости. При това вид, в който организмът ни го приема напълно естествено и извличаме всички ползи от него.
Няма да обяснявам какви витамини, аминокиселини и др. п. се извличат от телешките кости. Целта ми на блога не е съвсем медицинска, а просто да обяснявам понякога, че това с което се храним може и да бъде лекарство и полезно за нас, а не само да си доставим някакво удоволствие от храната и да получим излишни калории и да дебелеем, хранейки се уж правилно.
Предпочитам необходимите за организма ми неща да ги получавам по естествен начин - чрез храната, чрез подправките, чрез билките (които също са подправки), отколкото да се тъпча с разни химии.
И най ми харесва, че това може да става по един дзверски вкусен начин - хем да се храним с кеф, хем да знаеш, че това е полезно и не се тровиш.
При това го правиш с кеф и без да пращаш някакви луди пари, за да получиш "толкова необходимите" вещества за организЪма ти.
Е, май се поувлякох, та да се върна на думата за домашния деликатес.
Никакъв проблем не представлява да си купиш телешки кости от добра месарница, а най-вече истински търнак. За този телешки крак съм изписал сума ти неща вече и да си сготвиш невероятна вкусна супа, чорба или пача. По веригите килото търнак се продава около 3,50 лв, в уважаващите себе си месарници - по-евтино, а при производител - за цели 2,00 лв. Едно кило се вари с поне 2 литра вода, моркови, чесън, лук, подправки по желание и сол. Получава се страхотно месо и невероятен бульон.
Какво може да се сготви съм показвал много, много пъти. Може дори да се сготви с фасул, с грах, с картофи и какво ли не. И все се получава невероятно вкусно ястие. При това направо за без пари.
Ако сравнявам с цената на една химическа опаковка - поне 100 литра супи - повече от годишната норма за едно семейство.
Но този искам да споделя как се прави едно невероятно мезе, с което трябва да се внимава, че носи на много питиета - то еденето не е вредно, ама с питиетата, ако се прекали, главоболът е сигурен.
Търнакът се сварява добре със зеленчуците, обезкостява се и нарязва на ситно. На ситно се нарязва морковите, свареният чесън се намачква. 
Бульонът се прецежда и връща в тенджерата, като се вари на бавен огън докато се редуцира наполовина. Може да му се добави грах, целина, пащърнак - все зеленчуци по желание, с които да се вари. Овкусяване- сол, черен пипер, бахар, дафинов лист.
Нарязаното месо, зеленчуци и добавки се слагат в подходяща форма и заливат с бульона. Оставят се на хладно хубаво да стегне.
А така стяга, че не е истина - режеш си ножа тънкофайски, държи си формата и не се разпага от стайната температура. Истинско желиране.
Хапваш, пийваш и рИвеш от кеф. И освен от кеф, знаеш, че ставите ти започват да пеят. Само да не се прекали с пиенето, че тогава започват да омекват коленцата ....
Мога да продължа още доста, но стига толкова - нападам си натурално желирания домашен деликатес, наливам си водката, че върви с нея най-вече и без да забравяте, че истинската храна може да е полезна, НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар