събота, 13 февруари 2016 г.

Пълнени калмари в доматен сос























От време на време менюто трябва да се разнообразява с морепродукти. Калмарите са особено подходящи - хем са вкусни, хем с тях могат да се приготвят най-разнообразни ястия. След кюфтенцата от калмари и калмарите на грил, ми се иска да споделя и за едни пълнени калмари. Хапвал съм такива в чужбинско и този път реших да си ги приготвя сам.

Необходими са: калмари туби с разчет по една на човек (е или по две - зависи); 2-3 к.ч. ориз; 1 голям морков, 5-6 ск.чесън, 1 средна глава лук, 2-3 с.л. зехтин за запържване; поне 1 ч.ч. смес от замразени морски дарове (поради липса на такива ползвах коктейлни скариди - от онези ужасно ситните); сол и черен пипер, босилек и риган; както и 1 буркан консервирани белени домати.

Изпълнението е лесничко:
Тубите калмари се измиват добре и подсушават (ако са предварително варени). 






Ако са пресни и не са варени, се подготвят по начина, показан в този полезен съвет.
Така обработени са подходящи не само за пълнене, но и за печене на скарата или грила и т.н.






В тиган се загрява малко зехтин, запържват се нарязания на ситно лук и половината от чесъна, добавя се и ситно нарязания или настърган морков; След това се добавя и ориза и като стане прозрачен, се долива или топла вода или бульон, слагат се и морските дарове (в случая скаридките). Сол и черен пипер на вкус и се вари почти до готовност на ориза.





Изчаква се плънката да поизстине и с лъжичка се пълнят тубите калмари.
 "Зашиват" се от горния край с клечки за зъби.










Време е за доматения сос:
Консервираните домати предварително се пасират.
В тигана се загрява малко зехтин, запържва се останалия чесън (поне 2-3 скилидки на ситно), добавят се пасираните домати, сол и черен пипер, и поне по 1 ч.л. сушен босилек и риган- те придават направо средиземноморски вкус на доматения сос.


Слагат се напълнените туби калмари при соса - нека си покъкрят 10-а.
 След това заедно с тигана заминават във фурната на 180 С за около 15-а минути. Докато се пекат, един два пъти се заливат със соса.







Сервират се поотделно - пълнените калмари в една чиния с малко сос, а соса - в отделна купичка - всеки може да си взема за заливане на вече нарязаните калмари.

Много вкусно.
Бих казал пълнени калмари по средиземноморски ....

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Наистина стават страхотни и са много вкусни. С малко повече старание и търговски вид, стават и за заведение...

      Изтриване