четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Домашно пиле с кисело зеле в крок потПоредното лесно ястие, приготвено в крок пота.
Необходими са ни едно домашно пиле (ако няма такова - може и обикновено, но времето за приготвяне е доста по-малко); една средна кисела зелка; поне 100 грама гъша мас (ако няма - свинска мас, или олио), 3-4 скилидки чесън; 15-а зрънца черен пипер; 1 с.л. червен пипер и по желание 1 ч.л. ким.
Последната подправка е малко непривична за нас, защото все я асоциираме със сладки и др.п., но си върви страхотно с киселото зеле. Имам чувството, че в Чехия и Германия не готвят кисело зеле без нея. Само че с киселото зеле наистина си върви и му дава страхотен аромат...

Приготвянето е сравнително простичко:

 
Загрява се в тигана мазнина - 3-4 с.л. мас и измитото и подсушено пиле се изпържва до леко зачервяване от всички страни.

След това се прехвърля в купата на крок пота.

Докато пилете за запържва киселата зелка зе нарязва на парченца.


 В същия тиган се слага и останалата мазнина, запържва се чесъна, сетне червения пипер и се слага киселото зеле и 1 ч.ч. от чорбата му. Запържва се до леко омекване - за 10-15 минути.
Добавят се черния пипер и кима (в случая съм добавил и малко ситно налязана зелената част на целина). 
 Зелето се прехвърля при пилето в крок пота.
 Уредчето се включва на ІІ-ра степен за 6 часа и буквално се забравя. Някъде след около 3 часа, пилето се обръща, тъй като наш`то беше голямко и крачетата му стърчаха и не се бяха сварили.

За по-лесно сервиране, пилето се вади, обезкостява се и месото се връща при киселото зеле като се разбърква, т.е. прави се хамур.

 Така за всеки ще има късче месо (а не на един гърди, а на друг крило).

П.П. Ако случайно остане, може да се запържи чашка ориз с малко чесън, да се смеси с останалото кисело зеле и месо, да му се долее водичка и да се запече.
 И така - от едно ястие - цели две ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар