вторник, 23 февруари 2016 г.

Руло от скумрия


























 Скумрията е една изключително вкусна и полезна риба, но доста подценявана от нас. Не бих я сравнявал с други риби, но на мен ми е по-вкусна от ципурата и някои други "модерни" риби...
 Този път попаднах на охладена норвежка скумрия около 500 грама парчето. Една рибка е достатъчна направо за двама човека.
  Необходими са толкова скумрии, колкото порции ще се правят (ако са с по-малък грамаж, а от тези по-големите : една за двама), сол и черен пипер на вкус, сока на един лимон, кисели краставички, кашкавал, домат нарязан на тънки шайби; дивисил и др.зелентии на вкус...

 Изпълнението не е трудно:

При рязането рибата трябва да е леко замразена. С остър нож за филетиране се отстранява главата и опашката. Прави се един голям дълъг разрез по гърба на рибата и внимателно ножът се плъзга покрай костите до корема. Процедурата се повтаря и от другата страна.
По този начин се отстранява целия гръбнак и костите едновременно с вътрешностите.






 
  Получава се една ей такава цяла голяма "пържола", която леко се опиперява, осолява и напръсква с лимонов сок и оставя да си почине около час в хладилника.










Върху така оформеното филе се нареждат резенчетата домат, кашкавала и краставичките нарязани на ивички. Посипва се със зелентиите...









 Филето се увива на руло като се стремим да запазим формата на рибката и старателно се овързва с памучна връфка.
(вижда се ясно как)













 Така оформените рула рибок последователно се запържват в малко зехтин от двете страни, връщат се в тигана, долива им се една идея бяло вино (около пръст на дъното на съдината) и заминават в предварително загрята фурна на 180 С за около 25 минути.








 След фурната е желателно да се оставят да се охладят 10-15 минути минути, конеца се отстранява внимателно и се сервират целички. Режат се с остър нож да кръгчета. Върви си с карфотено пюре с целина и хубаво питие.
(Тази нямаше кой да я чака да изстива и при рязането се вижда, че разреза не е перфектен).




Па на когото му се вижда сложно изпълнението, просто си я филетира, овкусява както е казано, полива с малко зехтин и си я пече на скарата.

Също става дзверски вкусна...
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар