неделя, 21 февруари 2016 г.

"Кексчета" от кайма с плънка от гъби, кашкавал и ....


























В действителност това са си просто кюфтета, но пълнени и печени във фурната по един много лесен начин и като краен резултат дзверска вкуснотия ...
За 4-5 човека са ни необходими:
800 грама мляно месо (кайма по желание) и за овкусяването й една глава лук, нарязана на много ситно (идеалния вариант настъргана), по 1/2 ч.л. кимион и млян кориандър, 1 ч.л. риган и сол и черен пипер на вкус.
(по желание могат да се добавят и други любими подправки, но това е "санитарният" минимум от подправки за каймата);
За плънката - 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън ситно нарязани, около 250-300 грама гъби измити и нарязани на не много ситно, 1-2 моркова обелени и нарязани на малки кубчета, както и 100-120 грама кашкавал, нарязан на ситни кубчета.
Нужна е и малко мазнина за омазняване на купичките.
Изпълнението е простичко:
Мляното месо (каймата) се омесва с подправките и прибира на хладно да престои в хладилника поне за два часа. Ако се ползва смляно месо е желателно да му се добави малко лед при месенето (около 150 грама на това количество).

Докато месото се охлажда и си поема миризмичките, в тиган се загрява малко малко мазнина и последователно се задушават лука и чесъна, морковчетата и гъбките. Овкусяват се с идея сол и черен пипер и малко риган.
Когато изстине добре, се добавят и кубчетата нарязан кашкавал (а защо не и подходящо твърдо сирене -по вкус).



 Каймата се разпределя на 10 части по 80 грама (казвал съм че ползвам една изрязана кутийка от доматено пюре за точно количество), намазняват се формички за крем карамел и във всяка се поставят почти 3/4 от отделената кайма и се разпределя по стените на формичката, а останалата кайма от 1/4 се отделя за капаче.







Във всяка купичка се слага от плънката като се стремим да я разпределим поравно.
















Отгоре се поставя отделената кайма и се стремим хубаво да "затворим" всяка купичка.









 В това време фурната се загрява на 180 С и купичките, поставени в тавичка заминават "на горещ плаж " - до хубаво зачервяване, т.е. до готовност - при мене за около 40 мин.









При печенето нашите "кексчета" леко са се  свили и след престой - около 10-а мин. от изваждането от фурната, лесно се вадят и слагат в голяма чиния, застлана с листа марулка.






   
 
 В разрез - страхотни са.

Едно максимум две такива "кексчета" са в състояние да заситят дори и ящно месоядно като мене.
С минимум усилия - Дзверска вкуснотия.

Могат да се сервират и някакво набързо спретнато сосче - от това в купичките....

П.П. Вместо в купички могат да се направят във формата за мъфини

П.П. При сервирането отгоре им може да се сложи картофено пюре с нещичко за украса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар