Това е една направо древна рецепта - намерих я в тефтер от 1983 год., от времето когато нямаше фризери и не всеки ден имаше прясно свинско. Ще я цитирам, както съм си я записал:
5 кг свински ребра се насичат на едри парчета. В голяма емайлирана тенджера на дъното се насипва едра морска сол, нареждат се ред парчета ребра, посипва се с морска сол и така до свършване на ребрата като се засипват със сол.
Така престояват 24 часа, вадят се, почистват се от солта и оставят да престоят още 24 часа върху решетка.
Сетне се варят в голяма тенджера, като във водата се слагат зърна черен пипер, бахар, едно-две карамфилчета, дафинов лист. Варят се на бавен огън, т.е. да къкрят - поне 3 часа.
Отново се оцеждат и след това се запържват на партиди в свинска мас до хубаво зачервяване.
След изпържването се обезкостяват, пълнят в буркани като хубаво се натъпкват и се слагат по няколко зрънца черен пипер, бахар и дафинов лист. Заливат се с разтопена свинска мас.
Да престоят поне 10-а дни и е налице фантастично свинско - готово за хапване или за добавяне към някое ястие.
Имам спомени от тези свински ребра- действително са Дзверски вкусни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар