Борбата със спаначените дръжки продължава. Народонаселението упорито отказва да бъдат готвени, а аз упорито отказвам да ги изхвърлям и все им търся приложение. След бухтите със спаначени дръжки, този път много по-успешно влезнаха в едни палачинки.
Макар че това не са класическите палачинки (нямат яйца и мляко), но в никакъв случай езика ми не се обръща да ги нарека и катми ... Па и палачинките са толкова разнообразни, че ...
Как бяха направени:
1 и 1/3 ч.ч. обикновено брашно, 2/3 ч.ч. оризово брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол и малко повече захар, се смесват.
Дръжките на1 кг спанак се измиват и нарязват как да е и се слагат в купата на блендера. Добавя се и 1/4 връзка нарязан магданоз. Долива се и 1 ч.ч. топла вода. Всичко това се пасира на каша.
Пасираната смес се излива при брашното и се разбърква.
Постепенно се долива топла вода (около 60 С) и се бърка - да си се получи консистенцията за палачинки.
Цялата тази смес се прецежда през цедка.
Прецедената смес се прехвърля в емайлиран съд, доливат се 2-3 с.л. олио и се оставя да си почине малко (дори се появяват пуканчетата).
Тигана се загрява и започват да си пекат палачинките по познатия ни начин - кой както си е свикнал.
Половината от тестото вече е опечена.
Натрошава се една бучка козе сирене (50 -70 грама) и смесва с останалото тесто.
Печенето на спаначените палачинки с козе сирене продължава по познатия начин.
Готовите палачинки се намазват леко с масло и имаме фантастична закуска.
Ако случайно останат, могат да се направят - пълнени палачинки в сос на фурна, но за това - друг път.
Дзверски вкусни палачинки - особено тези със сиренето (спанак и сирене-класика).
Няма коментари:
Публикуване на коментар