Доста често някои от нас купуват калмари туби. Единият вариант, в който ги продават, е замразени и варени, а другият - просто замразени. Най за предпочитане са пресни (охладени) или поне замразени.
Само че тубите на калмарите имат особеността при термична обработка да стават жилави и сетне труднички за дъвчене. И колкото повече ги вариш, толкова по`.
Пробвал съм различни начини на варене и приготвяне - варене и със сода бикарбонат и т.н., за дълго време, и в тенджера под налягане ...
Затова ще споделя личен опит, който дава безотказен резултат:
Тубите калмари се измиват и почистват добре. От външната страна имат една тънка ципичка, която може с остър нож да се поотстрани. Когато се "заинати", пак с остър нож се правят много плитки напречни разрези по нея през няколко милиметра - точно толкова колкото тази ципа да бъде прекъсната.
Докато си "играем" с тях, в тенджерка се слага вода, 1 ч.л. сол, 1-2 дафинови листа, 2-3 бахар, 10-а зърна черен пипер, карамфилче и т.н.
Когато водата заври, тубите се пущат по една или по две максимум и се варят от всяка страна максимум по 1 минута.
Вадят се, оцеждат се и могат да се ползват за пълнене, за печене на скара (след допълнително овкусяване и намазняване , разбира се) и т.н.
Затова ще споделя личен опит, който дава безотказен резултат:
Тубите калмари се измиват и почистват добре. От външната страна имат една тънка ципичка, която може с остър нож да се поотстрани. Когато се "заинати", пак с остър нож се правят много плитки напречни разрези по нея през няколко милиметра - точно толкова колкото тази ципа да бъде прекъсната.
Докато си "играем" с тях, в тенджерка се слага вода, 1 ч.л. сол, 1-2 дафинови листа, 2-3 бахар, 10-а зърна черен пипер, карамфилче и т.н.
Когато водата заври, тубите се пущат по една или по две максимум и се варят от всяка страна максимум по 1 минута.
Вадят се, оцеждат се и могат да се ползват за пълнене, за печене на скара (след допълнително овкусяване и намазняване , разбира се) и т.н.
Няма коментари:
Публикуване на коментар