понеделник, 27 юли 2015 г.

"Кайзеровано" патешко мегре



  Лято е - не е време за сушени месца, но какво да се прави от човек, който не влиза в магазин, за да си купи колбас? Хапва ни се нещо колбасесто, сушено или луканчесто, но сезонът не е подходящ ... В същото време не е възможно да се зарежда всеки ден или през ден шунковара (започва да ти омръзва) и започваш да измисляш разни лятни хитринки ... варен колбас (ще му дойде и на него времето да го покажа), пастърма от пилешко филе, но този път беше ред на патешкото мегре ...
 Само предварително си признавам, не правя индустриални количества, а само по няколко бройки, които свършват за два три дни и сетне нещо друго. Поне труда си за това не жаля ...
  За приготвянето на тази вкуснотия са ни необходими две парчета мегре във вида, в който ги продават (или поне ги купувам - с мазнинката и кожата); 3 с.л. едра морска сол, 1 с.л. кафява (или фруктова захар), 1 с.л. соев сос, едно счукано на ситно хапче витамин С от 500 мг (или 5 броя по 100 мг).  За след поне седмица - 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/4 ч.л. чимен и 2 с.л. червено вино.
 Мегретата добре се набождат на доста места от двете страни с вилица. Слагат се в подходящ съд с капак ;(имам си една бойна кутия за тази цел) се посипват със сместта от сол, захар, соев сос и витамин С. И се оставят в хладилника за минимум три дни. Когато се сетиш за тях, се разместват, обръщат и т.н.

 
 След тридневен престой, хубаво се избърсват и оставят да престоят в чиста вода поне 2 часа. Провисват се на подходящо място (в случая над мивката) хубаво да се отцедят и се подсушават.
Преди по-нататъчната процедура ги провисвах две нощи навън на терасата - да ги духа вятъра и без значение колко е топло.
Тука са на третия ден след ваденето от солта.
Сега идва най-трудния момент: с остър нож се отстранява почти целият пласт от тлъстинка и кожа от тях (истината е, че са си доста мазни). В никакъв случай изрязаното не се изхвърля - запазва се и сетне се ползва за запържване на лук, на нещо друго и т.н. Придава невероятен аромат!
 След изрязването на излишната мазнина, се смесват виното и подправките и с четка обилно се намазват филетата от двете страни и се оставят да писят час-два, колкото да дръпнат.



 Препоръчително е хартията да се сменя всеки ден, тъй като се омазнява.
 На петия шестия ден престой в хладилника се получава ей това:

Една дзверска вкуснотия, която издържа яко на хубаво питие......

П.П. - и няма нищо общо с онзи мазен гаден лигав продукт, бъкан с хиляди Е-та на една известна месокомпания дет ни го продават на цена 34 лв/кг !!! По-отвратно нещо от тяхното не бях опитвал ....


Няма коментари:

Публикуване на коментар