понеделник, 6 юли 2015 г.

Яхния зелен фасул с луканка



Това е едно на пръв поглед съвсем обикновено ястие, приготвено по различен начин. Зеленият фасул в къщи обикновено е замразен, но тази година в градината ни има доста насаден и даде много добра реколта - при това е крехък и нежен. Можеш да го попариш за 10-а минутки и става готов за ядене. 
 Само че ние го предпочитаме сготвен, а като става дума за такива ястия най-често ползвам мултитенджерата (т.е. мултикукъра, ама таз дума не ми харесва).

 За 4 порции са ни необходими около 500 -600 грама измит, почистен и нарязан на парченца (2-3 см) зелен фасул; 3-4 скилидки чесън (може и повече, въпрос на вкус); 1-2 глави лук; 1 домат; 1 с.л. брашно; 1 ч.л. червен пипер; сол, черен пипер - на вкус и малко сух риган. Разбира се и резенчета луканка (бабек) - около 150 грама.

  Зеленият боб се слага в голяма съдина, леко се посолява и залива с вряла вода.
  
 Мултито се включва на режим пържене за 20 минути, слагат се в купата 2-3 с.л. мазнина (олио, зехтин).
 Докато мазнината загрява, чесъна се скълцва на ситно, а лукът и доматите се пасират с блендера. В загрялата мазнина се хвърля скълцаното чесънче и като започне да цвърчи се слага червеното пиперче и буквално след 20-30 секунди и брашънцето. И почти веднага се изсипва пасираната смес. Оставя се за минутка две да заври и в купата се изсипва прецедения зелен фасул. Налива се около 1 ч.ч. топла вода от бързоканата. Добавя се и нарязаната луканка. До края на програмата остават около 15-а минути, които са напълно достатъчни за ястието. Две минутки преди края на програмата се слагат църното пиперче и ригана. Готови сме ...
 (Е, ако зеленият фасул не е толкова пресен и крехък, времето за варене няма да е достатъчно и тогава се минава на програма "яхния" (варене) за 30-а минути).
 Може да се сготви и в обикновена тенджера, но времето за приготвяне е по-различно, малко повече.
 Просто лесно и вкусно!

П.П. Сложил съм повече брашно, защото го обичаме по-гъсто (вижда се на снимката)

А и наздраве ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар