Необходими са ни за 8-10 порции 0,5 кг мляно месо, 2 глави стар лук, 5-6 скилидки чесън; 2 тиквички; 2 патладжана; 2-3 големи картофа; 2-3 моркова, 0,4 кг пресни гъби; 1 малка глава червено цвекло; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. риган.
За заливката: 1 кофичка кисело мляко; 3 яйца; 1/2 ч.л. бакпулвер; 4-5 с.л. брашно и 50-а грама настърган кашкавал (това си е направо за дебела, дебела кора)
Приготвянето е от лесно по-лесно: докато лука се нарязва на не много ситни парчета, в тигана се загряват 3-4 с.л. зехтин. Първо за пържене се пуща чесънчето, сетне лука и мляното месо като му се долива малко водичка , за да се разпадне на ситни парчета. После се добавят последователно нарязаните на кубчета цвекло, морковчета и картофи;
патладжана, тиквичките и накрая гъбите.
Сипва се 1 ч.ч. бульон (във фризера винаги има замразен бульон, а ако е силен се разрежда), ако няма бульон - просто топла вода и се подправя
със солта, черния пипер и ригана.
Готовата смес се прехвърля в тавата за печене и във фурната на 200 С за около час
след един час е почти готово
Смесват се всички продукти за заливката, полива се отгоре и се връща във фурната.
Пече се до хубаво зачервяване.
Изчаква се малко да изстине и се сервира.
Невероятно вкусна лятна мусака.
Малко поистинала е и страхотно мезе към студеното питие.
П.П. Цената - ами 3,50 лв за мляното месо - и всички зеленчуци и др.п. - 2 лв. Само заливката излиза по-соленка - около 2,30 лв.
Е, за по-малко от 8 лв - почти осем порции и повече, че и гости могат да се посрещнат....
П.П.
Ето и още един вариант - с повече картофи, една тиквичка, един патладжан и морковите са настъргани, а гъбите са съвсем наситно.
За заливката: 1 кофичка кисело мляко; 3 яйца; 1/2 ч.л. бакпулвер; 4-5 с.л. брашно и 50-а грама настърган кашкавал (това си е направо за дебела, дебела кора)
Приготвянето е от лесно по-лесно: докато лука се нарязва на не много ситни парчета, в тигана се загряват 3-4 с.л. зехтин. Първо за пържене се пуща чесънчето, сетне лука и мляното месо като му се долива малко водичка , за да се разпадне на ситни парчета. После се добавят последователно нарязаните на кубчета цвекло, морковчета и картофи;
патладжана, тиквичките и накрая гъбите.
Сипва се 1 ч.ч. бульон (във фризера винаги има замразен бульон, а ако е силен се разрежда), ако няма бульон - просто топла вода и се подправя
със солта, черния пипер и ригана.
Готовата смес се прехвърля в тавата за печене и във фурната на 200 С за около час
след един час е почти готово
Смесват се всички продукти за заливката, полива се отгоре и се връща във фурната.
Пече се до хубаво зачервяване.
Изчаква се малко да изстине и се сервира.
Невероятно вкусна лятна мусака.
Малко поистинала е и страхотно мезе към студеното питие.
П.П. Цената - ами 3,50 лв за мляното месо - и всички зеленчуци и др.п. - 2 лв. Само заливката излиза по-соленка - около 2,30 лв.
Е, за по-малко от 8 лв - почти осем порции и повече, че и гости могат да се посрещнат....
П.П.
Ето и още един вариант - с повече картофи, една тиквичка, един патладжан и морковите са настъргани, а гъбите са съвсем наситно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар