Това е една изключително вкусна, питателна салата от картофи, която може да замести направо една цяла вечеря.
Количеството е за 4-6 порции: 800 грама малки пресни картофки; 150-200 грама печено (варено месо); 1-2 моркова; 2 глави червен лук; 1 ч.л. оцет или лимонов сок; 1 с.л. горчица; 1 ч.л. копър; сол и черен пипер на вкус.
Приготовлението е от просто по просто:
Картофите и морковите се сваряват в леко подсолена вода.
Морковите се нарязват на кубчета, а картофките - на половинки.
В тиган се загряват 2 с.л. зехтин и картофите и морковите се запържват в него до златисто. Добавя се и месото, нарязано на ситно.
Оставя се да изстине.
Докато картофите изстиват, лукът се нарязва на полумесеци; леко се осолява и се добавя оцета (лимоновия сок).
Лука се намачква с ръка - да пусне соковете си.
В голяма купа се "сглобява" салата - прехвърлят се изстиналите картофи, моркови и месо, добавя се и оцедения лук. Осолява се и се опиперява.
Горчицата заедно със сока от лука, 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. лимонов сок се разбъркват заедно с копъра.
С готовото сосче се залива салата, пак се разбърква и се поставя на хладно - хубаво да си почине.
Направо замества една вечеря.
Вкусна е и в топлия вариант - пробвано е, но за предпочитание е студена.
Няма коментари:
Публикуване на коментар